Experți: Arestul preventiv e folosit ca „monedă de schimb”

  • 01 Iunie 2017 13:09
Experți: Arestul preventiv e folosit ca „monedă de schimb”

Măsura de arest preventiv este folosită în Republica Moldova ca „monedă de schimb”. Efectele nu se reflectă doar asupra persoanei vizate, ci și asupra familiei, comunității.

Opiniile au fost formulate în cadrul Conferinței Anuale a Actorilor din Domeniul Justiției, organizate la 31 mai de Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM), în colaborare cu Grupul Resursă pentru Drepturile Omului, transmite IPN.

Procurorul general Eduard Harunjen a spus că, oricare ar fi contextul arestării preventive, este important să fie respectată prezumția nevinovăției și alte libertăți ale persoanei supuse acestei proceduri de constrângere.

Victor Panțâru, membrul al Consiliului Uniunii Avocaților, a remarcat că măsura preventivă este folosită ca „monedă de schimb” pentru obținerea de declarații sau pentru recunoașterea unei vini. Victor Panțâru a mai spus că avocații sunt deschiși spre colaborare cu procurorii pentru a asigura o justiție corectă. „Această conferință este un prim pas pe care o să-l facem cu anumite temeri, este un dialog care trebuie să existe, ne place sau nu ne place. Trebuie să mergem în direcția de colaborare sănătoasă, colegială”, a adăugat Victor Panțâru.

Consilierul juridic NORLAM, Victor Drosu, spune că un aspect de care trebuie să se țină cont în contextul arestului preventiv ține de sănătate, mai ales în condițiile precare de detenție din Republica Moldova. Arestarea preventivă are și consecințe economice. Pentru deținerea unei persoane în arest preventiv statul cheltuie 55 de mii de lei pe an. „Cu toții ne dorim să se respecte legea, iar în momentul în care avem penitenciarele fără suficient personal, suprapopulate, cu condiții inumane, acestea se transformă într-o platforma de dezvoltare a subculturii criminale. În Moldova avem condiții inumane de detenție și acest lucru este constatat de CEDO”, a remarcat consilierul juridic.

La final de conferință a fost aprobată o rezoluție prin care Grupul de Resurse în Domeniul Drepturilor Omului, împreună cu partenerii care eventual vor fi, s-a angajat să mai organizeze astfel de conferințe, eventual la Bălți și Cahul. „Astfel vom apropia cele trei profesii juridice prin discuții și soluții comune, ceea ce ne va ajuta să schimbăm practicile din justiția din Republica Moldova în ceva mai constructiv și pozitiv”, a menționat  avocata Veronica Mihailov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău