Experți ai Consiliului Europei: R.Moldova înregistrează rezultate moderate în ceea ce privește investigarea fraudelor și a spălării banilor

  • 21 Ianuarie 2020 13:44
Experți ai Consiliului Europei: R.Moldova înregistrează rezultate moderate în ceea ce privește investigarea fraudelor și a spălării banilor

Republica Moldova înregistrează rezultate moderate în ceea ce privește investigarea fraudelor și a spălării banilor, inclusiv, confiscarea activelor obținute în mod fraudulos. Este una dintre concluziile celui de-al V-lea raport de evaluare efectuat de către un comitet de experți al Consiliului Europei (MONEYVAL).

Experții subliniază că nu este suficient ca activele să fie confiscate în baza unei hotărâri judecătorești, dar trebuie depuse eforturi pentru a se asigura că aceste active sunt readuse în bugetul de stat.

De asemenea, experții au constatat că nu există suficientă transparență în ceea ce privește adevărații proprietari ai unor companii sau firme. Ei au menționat că unii politicieni se pot ascunde în spatele unor structuri juridice, iar autoritățile statului ar trebui să poată nu doar să identifice aceste persoane, dar și să impună sancțiuni eficiente, proporționale și descurajante împotriva acestor entități juridice.

Experții au identificat lacune și deficiențe în comunicarea dintre instituțiile statului și sectorul privat. În acest sens, ei au recomandat o mai bună conlucrare pentru a raporta mai calitativ tranzacțiile suspecte.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, recunoaște că legislația națională privind combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului nu funcționează așa cum trebuie.

„Noi tot adoptăm legislația, adoptăm legislația, dar cum se spală banii așa se spală, cum se finanțează diferite activități ilegale, așa se finanțează. De aceea, spuneți-ne, unde trebuie să intervenim noi, în sfârșit, să înceapă să funcționeze legislația?”, a spus Fadei Nagacevschi.

Directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco, a informat că a fost elaborată Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor pentru anii 2020-2024 în care se regăsesc recomandările experților Consiliului Europei.   

„Știm și recunoaștem faptul că presiunea este foarte mare atât la nivel politic cât și la nivel extern. Recunoaștem și ne dăm seama că nu mai este loc de așteptări sau pauze. Eu cred că în timpul apropiat rezultatele vor fi acel mijloc care vor arată că capacitățile de fortificare a tuturor instituțiilor și nu vorbesc doar de Serviciul prevenirea și Combaterea Spălării banilor, vor aduce roadele mult așteptate de autoritățile statului și nu în ultimul rând de cetățeni și mediul de afaceri”, a precizat Vasile Șarco.

Amintim că în 2014 un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar din Republica Moldova. În ultimii ani, potrivit experților, organele de drept din țara noastră nu au avansat în investigarea fraudei bancare de proporții. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău