Experți ai Comisiei Europene verifică progresele Bulgariei în reforma sistemului judiciar

  • 26 Septembrie 2017 12:08
Experți ai Comisiei Europene verifică progresele Bulgariei în reforma sistemului judiciar

O misiune de experți ai Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare începe să lucreze de astăzi, la Sofia, potrivit informațiilor unui reprezentant al Comisiei de la Bruxelles. Misiunea va dura trei zile și va include întâlniri cu reprezentanți ai autorităților legislative, executive și judiciare, precum și organisme independente de control.

Experții europeni se află în capitala bulgară pentru pregătirea Raportului anual privind progresele înregistrate de Bulgaria referitoare la reforma sistemului judiciar. De data aceasta, se așteaptă ca raportul să fie anunțat mai devreme și nu ca de obicei, în ultima zi de miercuri a lunii ianuarie. Motivul este faptul că Bruxelles-ul nu dorește să facă recomandări unui stat membru care este, în același timp, președintele Consiliului Uniunii Europene, deoarece Bulgaria preia președinția prin rotație la 1 ianuarie 2018, pentru o perioadă de șase luni.

Discuțiile cu experții europeni se vor axa asupra alegerii, recent încheiate, a unui nou Consiliu Judiciar Suprem - votul direct al anchetatorilor, procurorilor și judecătorilor, precum și selectarea cotei parlamentare, care a fost realizată pentru prima dată cu o majoritate constituțională. Oficialii europeni sunt, de asemenea, interesați de procedura încă nefinalizată de alegere a unui nou președinte al Curții Administrative Supreme.

Deși Consiliul Judiciar Suprem l-a ales cu 20 din 25 voturi posibile pe judecătorul Gheorghi Ciolakov în funcția de președinte al consiliului, șeful statului bulgar, Rumen Radev, a lăsat să se înțeleagă că nu va semna decretul și insistă ca noua componență a organului judiciar să organizeze un nou vot. Reprezentanții Comisiei de la Bruxelles își vor îndrepta atenția și spre noile competențe ale Inspectoratului sistemului judiciar, precum și spre noile cerințe pentru declarațiile de avere și venituri ale magistraților și rudelor acestora.

Raportul Comisiei Europene, care va fi prezentat până la sfârșitul anului 2017, ar putea fi unul dintre ultimele, având în vedere declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit căruia, la sfârșitul mandatului acestei comisii, așa-numitul "mecanism de monitorizare" pentru Bulgaria și România va înceta, fiind înlocuit cu o monitorizare comună care se va aplica tuturor statelor membre ale UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
7
Sat
2
Sun
2
Mon
-0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău