EXPERȚI ai Băncii Mondiale în R.Moldova estimează impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei moldovenești și care vor fi cele mai afectate domenii

  • 07 Mai 2020 13:40
EXPERȚI ai Băncii Mondiale în R.Moldova estimează impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei moldovenești și care vor fi cele mai afectate domenii

Blocarea activității economice și restricțiile de deplasare impuse în condițiile pandemiei de COVID-19 vor avea un impact negativ asupra economiei Rep. Moldova, în special, în al doilea trimestru al anului, susțin experții Oficiului Băncii Mondiale la Chișinău. În pofida măsurilor monetare și fiscale adoptate de către autorități, incertitudinile sporite vor reduce investițiile cu aproape 15 la sută.

Experții Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova estimează că în cazul în care epidemia de coronavirus este oprită în mare parte până la mijlocul anului 2020, scenariul de bază prevede recesiunea economiei de 3,1 procente până la sfârșitul anului. Declinul transferurilor de peste hotare, dar și scăderea veniturilor va suprima consumul privat, susține economistul Marcel Chistruga.

„Măsurile și restricțiile impuse în Moldova cât și în lume, în principiul, vor avea un impact negativ asupra veniturilor disponibile, în primul rând, ale populației, și anume, prin diminuarea salariilor din cauza activității economice reduse, dar și a remiterilor, care este un canal de transmisie a acestei crize din alte state. Consumul populației se va reduce. În același sens, se vor reduce și investițiile, chiar dacă autoritățile planifică anumite investiții capitale în construcția bugetară care a fost aprobată recent, considerăm că, oricum, investițiile se vor reduce cu aproape 15 la sută în 2020.”

Din cauza crizei provocate de COVID-19, în afară de HoReCa, cele mai afectate domenii vor fi construcțiile, industria și transportul. Seceta, consideră experții, va determina scăderea producției agricole. O altă problemă este că numărul mare de migranți moldoveni reveniți acasă ar intensifica problema șomajului, deja, în creștere, precum și nevoile, deja, sporite de cheltuieli sociale, iar aceasta nu doar ar pune presiune suplimentară pe condițiile de pe piața muncii, dar ar crea și presiuni fiscale.

Potrivit experților, autoritățile trebuie să se concentreze pe măsuri de încetinire a răspândirii virusului și reducerea poverii pe sistemul de sănătate, să asigure stabilitatea fiscală și acces la finanțare, să mențină stabilitatea în sectorul financiar, protejând persoanele afectate și ajutând întreprinderile să supraviețuiască și să-și păstreze lucrătorii. Managerul de țară a Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, s-a referit la sprijinul financiar oferit țării noastre destinat sistemului medical și măsurilor de asistență socială.

„În aceste momente dificile, este foarte important să avem răspunsuri de politici publice adecvate pentru a limita dificultățile și a aplica măsuri specifice pentru a-i sprijini rapid pe cei care au cea mai mare nevoie. Banca Mondială a oferit un proiect de sprijin de urgență, într-o perioadă scurtă de timp de 57 de milioane de dolar SUA care sunt disponibili pentru a fi utilizați pentru urgențe medicale, precum și pentru a proteja gospodăriile prin furnizarea de măsuri de asistență socială.”

Întreruperea prelungită a activității economice până în august 2020 ar determina scăderea creșterii economice cu 5,2 procente – cea mai mare scădere din 2009 încoace, estimează experții Băncii Mondiale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:3,6 m/s
Wed
10
Thu
6
Fri
5
Sat
5
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău