Experți: Bruxelles-ul a mai acordat o șansă R. Moldova și așteaptă reforme
-
15 Martie 2016 17:20
Rezultatele reuniunii Consiliului de Asociere R. Moldova –UE și întrevederile premierului Pavel Filip cu oficialii europeni demonstrează că Bruxellesul i-a mai acordat o șansă Chișinăului care, dacă va face cu adevărat reforme poate recâștiga încrederea partenerilor săi occidentali, susțin analiștii politici.Bruxellesul a reiterat încă o dată sprijinul pentru…
Rezultatele reuniunii Consiliului de Asociere R. Moldova –UE și întrevederile premierului Pavel Filip cu oficialii europeni demonstrează că Bruxellesul i-a mai acordat o șansă Chișinăului care, dacă va face cu adevărat reforme poate recâștiga încrederea partenerilor săi occidentali, susțin analiștii politici.
Bruxellesul a reiterat încă o dată sprijinul pentru Moldova, dar este evident că acest sprijin este condiționat de o anumită foaie de parcurs cu angajamente pe care și le-a asumat Republica Moldova, a remarcat analistul politic Ion Tăbârță.
Potrivit acestuia, Republica Moldova are o nouă șansă să recâștige încrederea europenilor și să îmbunătățească relațiile cu Bruxellesul, după stagnarea din ultimii ani. ”Bruxellesul încă o dată și-a reiterat angajamentul său pentru a susține Republica Moldova. Așteptăm acțiuni concrete din partea Republicii Moldova ca să schimbe ceva în relația Chișinău-Bruxelles după ce în ultimii ani această relație nu s-a mișcat deloc înainte”, potrivit lui Ion Tăbârță.
Și expertul Victor Juc, vice-directorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldoveia menționat mesajul de încurajare din partea partenerilor europeni pentru procesul de reforme, menționând că pentru UE este important ca în Republica Moldova să existe un guvern care să asigure stabilitatea politică și implementarea angajamentelor asumate.
Potrivit acestuia, aprecierile pe care le-a primit Republica Moldova sunt ”normale” în contextul în care 2015 a fost practic un an pierdut pentru realizarea prevederilor Acorduluide asociere.
Totodată, el susține că mesajele transmise de oficialii europeni arată că Bruxelles-ul speră în continuare că reformele în Republica Moldova vor continua, iar odată cu aceasta se va schimba și atitudinea UE.
”Vizita delegației moldovenești, întrunirile pe care le are premierul Pavel Filip și alți membri ai delegației cu oficialii comunitari denotă că UE are speranțe că în Republica Moldova procesul de reforme și implementarea Acordului vor continua. UE s-a erijat în poziția e observator și atunci când va vedea că au fost înregistrate unele succese își va revedea atitudinea”, a declarat Victor Juc.
Amintim că luni la Bruxelles s-a desfășurat a doua reuniune a Consiliului de Asociere. În cadrul acesteia UE a încurajat Republica Moldova să continue eforturile de adoptare a legilor necesare și a reconfirmat susținerea în atingerea acestor obiective.Consiliul de Asociere a recunoscut eforturile întreprinse de Moldova în pregătirea unui plan clar de reforme prioritare în domeniile cheie, cuprinse în Foaia de parcurs transmisă UE și făcută publică de către Guvernul Republicii Moldova și a cerut continuarea reformelor.