Expert-Grup în parteneriat cu MIDR cu suportul Guvernului Olandei va contribui la consolidarea securității energetice, creșterea eficienței energetice și stimularea dezvoltării surselor regenerabile în R. Moldova

  • 05 August 2022 16:17
Expert-Grup în parteneriat cu MIDR cu suportul Guvernului Olandei va contribui la consolidarea securității energetice, creșterea eficienței energetice și stimularea dezvoltării surselor regenerabile în R. Moldova

La data de 3 august 2022, în cadrul unei ședințe găzduite de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a avut loc lansarea proiectului de asistență tehnică pentru consolidarea securității energetice în Republica Moldova.

Scopul principal al proiectului este de a contribui la consolidarea securității energetice în țara noastră prin creșterea eficienței energetice și stimularea dezvoltării surselor regenerabile prin prisma proiectelor internaționale cheie, perioada de implementare este 2022- 2024.

„Creșterea eficienței energetice este o prioritate strategică a statului, deoarece vine să consolideze securitatea energetică a țării, dar și contribuie la dezvoltarea economiei circulare. Prin urmare, apreciem suportul oferit de Guvernul Olandei care, sunt sigur, se va materializa în legi și politici cu impact pentru întreaga țară”, a menționat Constantin Borosan, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Proiectul urmează să consolideze eforturile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în vederea promovării eficienței energetice în sectorul rezidențial, prin asistență tehnică la crearea cadrului legal și instituțional, implementarea unei scheme de granturi pentru investiții în izolarea termică a clădirilor și creșterea nivelului de informare și conștientizare în rândul populației despre necesitatea și oportunitățile eficienței energetice”, a precizat Adrian Lupușor, Directorul executiv Expert-Grup și managerul proiectului.

La rândul său, Floris van Eijk, șeful oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în R. Moldova a declarat „În contextul regional de securitate, securitatea energetică este un element cheie pentru fortificarea rezilienței Republicii Moldova și reducerii presiunii economice. Regatul Țărilor de Jos s-a angajat să susțină Republica Moldova în procesul de consolidare a securității energetice, în mod special prin creșterea eficienței energetice și reducerii dependenței de gaze naturale. Astfel, a fost alocat un buget de asistență tehnică de aproximativ 1 mln EUR care va fi folosit pentru ajustarea cadrului normativ, dezvoltarea fondului de eficiență energetică și pilotarea proiectelor de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial. Sperăm foarte mult că astfel de inițiative vor încuraja cetățenii Republicii Moldova să investească în eficiența energetică și să contribuie astfel la fortificarea securității energetice a țării.”

Asistența tehnică va fi direcționată pentru:

  • sprijinirea capacităților instituționale ale Guvernului în promovarea eficienței energetice și surselor regenerabile de energie;
  • sprijinirea ministerului în promovarea și dezvoltarea unui Fond de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial;
  • îmbunătățirea cadrului legal în domeniul eficienței energetice a performanței energetice a clădirilor și valorificarea surselor regenerabile de energie;
  • creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la oportunitățile de investiții în eficiență energetică și surse regenerabile.

Implementarea proiectului va contribui, pe termen mediu și scurt, la crearea Fondului de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial, dar și la creșterea nivelului de conștientizare a populației privind importanța și oportunitățile de îmbunătățire a eficienței energetice și a surselor regenerabile. De asemenea, pe termen lung, acesta va contribui la reducerea expunerii țării noastre la importurile de gaze naturale, gospodăriile vor fi mai puțin afectate de creșterea prețurilor la energie, vor fi reduse emisiile de CO2.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău