Expert-Grup: Cum se manifestă favoritismul politic în administrarea companiilor de stat?

  • 30 Mai 2018 16:14
Expert-Grup: Cum se manifestă favoritismul politic în administrarea companiilor de stat?

Procesul de numire a membrilor în consiliile de administrare a companiilor de stat este supus unui risc excesiv de politizare, susțin experții.

Potrivit unei analize publicate de Centrul Analitic „Expert-Grup”, procesul de numire a membrilor în consiliile de administrație a companiilor cu capital de stat este obscur și supus unui risc excesiv de politizare. Astfel, experții susțin că riscul favoritismului politic este intensificat de remunerarea considerabilă a membrilor consiliilor de administrație.

„O analiză a veniturilor funcționarilor care au fost delegați în consiliile de administrație ale celor mai mari companii cu capital de stat în 2016 relevă faptul că, în medie, aceștia au primit recompense mai mari pentru reprezentarea intereselor statului în societățile comerciale decât pentru activitatea lor de bază. Acest lucru este posibil deoarece, de regulă, funcționarii sunt delegați în consiliile de administrație ale mai multor întreprinderi. Pe de altă parte, remunerările în consiliile unor societăți pe acțiuni pot depăși suma de 150 mii MDL anual. Prin urmare, pe lângă bătăliile politice care au loc pentru obținerea acestor funcții, are loc o distorsiune a stimulentelor, persoanele fiind motivate mai curând să lucreze în interesul întreprinderilor, decât în rolul său de bază de elaborare a politicilor publice”, se arată în analiza Centrului. 

Experții mai spun că delegarea în multiple consilii pune sub semnul întrebării eficiența funcționarilor publici la locul de muncă de bază. Prin urmare, autorii analizei susțin că, deși măsura respectivă mai are și rolul de a menține personalul calificat în serviciul public oferindu-le o „primă” adițională la salariul de bază, riscul exploatării sistemului în detrimentul interesului public este mult prea mare pentru a perpetua acest mecanism.

„Expert-Grup” constată că pierderile excesive pe care le înregistrează companiile cu capital de stat denotă carențe grave în administrarea acestora. Conform estimărilor, aceste companii au generat pierderi cumulative de circa 1,47 miliarde de lei în perioada 2013-2016. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău