Experta Ala Tocarciuc: Cazurile de COVID-19 nu vor scădea până nu se va elabora un plan de comunicare bine pus la punct, dar și până nu se va construi o relație de încredere a populației față de autorități

  • 11 Iunie 2020 16:03
Experta Ala Tocarciuc: Cazurile de COVID-19 nu vor scădea până nu se va elabora un plan de comunicare bine pus la punct, dar și până nu se va construi o relație de încredere a populației față de autorități

Ala Tocarciuc, expertă în probleme de sănătate publică, consideră că în Republica Moldova cazurile pozitive de COVID-19 nu vor scădea până nu se va elabora un plan de comunicare bine pus la punct, dar și până nu se va construi o relație de încredere a populației față de autorități. Opiniile expertei au fost formulate în cadrul dezbaterilor publice „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Atunci când a venit această criză, noi am văzut un mare elefant și am vrut să-l mâncăm ca la carte, după instrucțiuni scrise de peste hotare. Tot ce s-a făcut ca și listă de acțiuni, dacă noi ne uităm, totul este ideal, nu poți să zici că ceva nu este în lista de ce trebuia de făcut. Întrebarea cea mai complicată este probabil pe încredere. Nu s-a ajuns încredere că este o criză foarte, foarte profundă. Și este pentru prima dată când ne confruntăm cu așa o criză. S-a eșuat pe construirea încrederii între ceea ce spun autoritățile și executare din partea populației. Populația a fost divizată în două jumătăți. O jumătate credeau autoritățile și făceau ceea ce spun ele, iar a doua jumătate spuneau: sunteți proști, nu trebuie să faceți asta. Este fake, ne țin în casă ca să ne omoare de foame”, spune Ala Tocarciuc.

Expertă susține că în prezent, pe o parte a baricadelor este virusul și pe altă parte sunt cetățenii, politicul, autoritățile și comunitatea. „Și cei bogați, și cei săraci, dacă nu facem front comun împotriva acestui virus, atunci acest virus va câștiga și va câștiga, iar noi vom alerga să găsim soluții cum să suplinim bugetul, cum să ajutăm oamenii să nu moară de foame. Aici noi am eșuat, la construirea încrederii”.

Ala Tocarciuc consideră că testarea în masă a cetățenilor este doar un moment tehnic, iar adevărata soluție în stoparea pandemiei constă în reconstruirea încrederii, iar cetățenii să înțeleagă că acest virus există și îi afectează direct pe mai multe dimensiuni.

„O dimensiune la care ar trebui să ne gândim, ce facem noi pe termen mediu și lung. Pe termen scurt am închis piețele, apoi le-am deschis. Pe termen scurt noi tratăm pacienții. Da, noi mai avem acolo niște resurse și le consumăm. Ce facem noi pe termen mediu și lung? Dacă noi continuăm să neglijăm existența virusului astăzi, atunci noi vom cheltui mai mulți bani, vom avea mai mulți pacienți. Acești oameni nu vor putea lucra, nu vom produce nimic și nu vom avea soluții pentru mâine. Fundamentul este încrederea, noi trebuie să înțelegem că avem o problemă mare și dacă o recunoaștem, putem să tăiem acest elefant și să-l mâncăm pe porțiuni”, a spus Ala Tocarciuc.

Dezbaterile „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” sunt ediția a 139-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău