Expert: Situația complicată din R. Moldova și regiune, dar și rezistența din interiorul sistemului, cele mai mari provocări care pot încetini reformarea justiției

  • 17 Februarie 2023 15:00
Expert: Situația complicată din R. Moldova și regiune, dar și rezistența din interiorul sistemului, cele mai mari provocări care pot încetini reformarea justiției

Cea mai dificilă reformă pe care trebuie să o realizeze Republica Moldova este cea a justiției, a declarat premierul Dorin Recean, la prezentarea noii ministre a Justiției Veronica Mihailov-Moraru. Într-un mesaj pe rețele de socializare, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că sarcina clară a Ministerului este reformarea sistemului, astfel încât mai mulți oameni onești să iasă în față și să conducă acest sistem. Lupta cu corupția și reforma justiției reprezintă o prioritatea în programul de guvernare al lui Dorin Recean, dar rămân o serie de provocări ce pot încetini reformele în sistem, spun experții, scrie Radio Chișinău.

Reforma justiției se regăsește prioritar în programul de guvernare al lui Dorin Recean, după consolidarea securității statului în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina și războiului hibrid dus în R. Moldova.

Este cea mai dificilă reformă, a subliniat premierul. ”Avem sarcina clară să reformăm sistemul, să încurajăm cât mai mulți oameni onești să iasă în față și să-și asume să conducă acest sistem” a declarat premierul Dorin Recean într-un mesaj pe rețele de socializare, cu ocazia prezentării ministrei Veronica Mihailov-Moraru.

Lentoarea reformelor în justiție a fost poate problema principală a fostului Guvern, dar s-au realizat lucruri importante și s-a pus o bază bună, apreciază expertul Ilie Chritoacă, de la Centrul de Resurse Juridice:

„Mă bucură că în noul program se observă o continuitate a reformelor. Putem observa prin acțiunile introduse în document precum continuarea mecanismului de evaluare extraordinară, reforma Curții Supreme de Justiție.  Toate se regăsesc în noul program. Plus la toate și garnitura guvernamentală nouă, adică noua ministră a făcut parte din echipa precedentă există această memorie instituțională de continuitate. Față de un alt scenariu în care venea o persoană nouă căreia i-ar fi trebuit o lună, două să intre în esența tuturor reformelor în derulare ”, spune expertul Ilie Chritoacă.

Delimitarea clară a competențelor CNA și Procuraturii Anticorupție și investigarea cazurilor de corupție mare,  continuarea procesului de evaluare extraordinară a judecătorilor, simplificarea procedurilor penale și eficientizarea proceselor de returnare a banilor publici sunt câteva dintre acțiunile programului noului Guvernul la capitolul Justiție.

Situația complicată din țară și regiune, dar și rezistența din interiorul sistemului, vor continua să fie cele mai mari provocări care pot încetini reformarea justiției, atenționează Ilie Chirtoacă: 

„De la Curtea Supremă de Justiție au plecat 15 judecător. Următorul CSM va trebui să identifice oameni noi care să vină în leadership-ul justiției. În al doilea rând, contextul regional s-ar putea schimba în orice moment. E clar atunci când avem război în țara vecină prioritățile guvernului se pot schimba spre a asigura această securitate națională. O altă provocare este rezistența din interior și vedem din ce în ce mai mult apar persoane care se împotrivesc acestei reforme. Un risc foarte mare este dacă judecătorii vor reuși să se mobilizeze pentru a avea cvorum la următoarea Adunare Generală a Judecătorilor la care trebuie să aleagă noii membri ai CSM.  De asemenea modul în care este aplicată în practică noua legislație”, atenționează Ilie Chirtoacă.

Necurățarea integrală a sistemului de oameni corupți, tergiversarea prin diferite metode a dosarelor sunt câteva dintre motivele lipsei unor rezultate vizibile în dosarele de mare corupție din Rep. Moldova, consideră juristul. Confiscarea extinsă, condamnarea în lipsa învinuitului, simplificarea unor proceduri sunt doar câteva modificări legislative adoptate în ultimii doi ani și care oferă instrumente procurorilor  de a trece în judecată dosare de corupție.  

Unul din primele obiective din noul program de guvernare este deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană care nu poate să aibă loc fără îndeplinirea condițiilor pe justiție. Expertul amintește că cinci din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene după obținerea de către Rep. Moldova a statutului de țară candidată la aderare țin de domeniul justiției și combaterii corupției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău