Expert: R.Moldova nu a ratificat Convenția de la Istanbul din cauza prejudecăților

  • 12 Mai 2021 09:52
Expert: R.Moldova nu a ratificat Convenția de la Istanbul din cauza prejudecăților

Republica Moldova a semnat Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice încă în anul 2017, dar nu a ratificat-o din cauza unor mituri și prejudecăți, a declarat Grigore Moga, formator național privind combaterea violenței domestice, în cadrul unui eveniment online dedicat subiectului.

Arina Țurcan, avocată la Centrul de Drept al Femeilor, a menționat că, în pofida tendinței de creștere a numărului de sesizări privind violența în familie, numărul cauzelor penale este în scădere. O altă problemă, potrivit expertei, e că, dincolo de violența fizică, în țara noastră se neglijează afte forme de abuz domestic.

La fel, Arina Țurcan a subliniat că victimele abuzului de cele mai dese ori nu sunt reprezentate de avocat în instanță: doar 7% din victime au avut acces la asistență juridică calificată. Totodată, infrastructura instanțelor nu oferă părților vătămate protecție suficientă contra intimidărilor din partea altor participanți la proces, iar termenul de examinare a cauzelor privind violența în familie depășește un an. Potrivit expertei, pedepsele aplicate, cum ar fi munca neremunerată, suspendarea condiționată, programul probațional, nu îi descurajează suficient pe agresorii familiali.

Potrivit Arinei Țurcan, situația privind violența în familie în R. Moldova este mai gravă decât în UE: trei din patru femei, sau 73%, au fost supuse unei forme de abuz din partea partenerului intim. Trei din patru femei, sau 71%, au fost victime ale violenței psihologice, în timp ce media UE este de 43 la sută. O treime din femeile din țara noastră au fost supuse violenței fizice, media UE fiind de 20. 9 la sută din femeile din R. Moldova au fost victimele violenței sexuale, media UE fiind de 7 la sută.

Lilia Pacal, șefă de direcție la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că, odată cu ratificarea Convenției de către Republica Moldova, violența împotriva femeilor și cea domestică nu vor mai putea fi considerate probleme personale. Statul va avea obligația, prin politici complete și integrate, să prevină abuzul, să protejeze victimele violenței și să-i pedepsească pe agresori.

Participanții la eveniment au mai subliniat că, în urma ratificării Convenției de la Istanbul, victimele violenței vor putea solicita despăgubiri de la agresori pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute de Convenție. Totodată, va fi necesară interzicerea soluționării alternative obligatorii a disputelor, inclusiv medierea, pentru toate formele de violență reglementate de Convenție.

Evenimentul cu genericul „Convenția de la Istanbul la a 10-a aniversare” a fost organizat de Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, în contextul Președinției germane la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău