Expert | R.Moldova contribuie indirect la finanțare forțelor militare din stânga Nistrului

  • 27 Martie 2018 13:35
Expert | R.Moldova contribuie indirect la finanțare forțelor militare din stânga Nistrului

Autoritățile de la Chișinău, dar și experții din domeniu, își exprimă îngrijorarea în legătură cu o creștere semnificativă a aplicațiilor militare ale trupelor ruse de ocupație organizate împreună cu misiunea de pacificare din stânga Nistrului. Numai de la începutul acestui an, numărul exercițiilor efectuate de Grupul operativ de trupe ruse (GOTR) a sporit cu 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Ministerului Apărării. Experții subliniază, că autoritățile Republicii Moldova, dar și misiunea OSCE, nu sunt suficient de tranșante în această problemă.

Autoritățile constituționale urmăresc o intensificare a pregătirilor de luptă a trupelor militare ruse în cooperare cu cele transnistrene, mai ales după declanșarea conflictului din estul Ucrainei, a subliniat secretarul general al Ministerului Apărării, Radu Burduja, în cadrul unei dezbateri organizate de IDIS Viitorul.

„Tiraspolul își justifică intensificarea pregătirii de luptă prin dorința de a face față eventualelor riscuri și amenințări la adresa sa, inclusiv a celor cu caracter militar. Rolul de potențial inamic de bază sunt considerate forțele armate ale Republicii Moldova, Ucrainei și statelor partenerilor occidentali.

Cât privește trupele ruse din cadrul GOTR, ele manifestă aceeași tendință de majorare a activităților axate pe sporirea nivelului pregătirii de luptă. Scenariile exercițiilor și aplicațiilor militare, precum forțarea râului Nistru, infiltrarea în dispozitivul inamicului, adesea indică clar posibilitatea implicării lor în acțiuni cu caracter ofensiv.”

Republica Moldova contribuie indirect la finanțare forțelor militare din stânga Nistrului prin achiziționarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, iar Misiunea OSCE în Republica Moldova distorsionează situația reală din stânga Nistrului, a remarcat Rosian Vasiloi, expert IDIS Viitorul ce a realizat un studiu despre riscurile de securitate din partea trupelor ruse din regiunea transnistreana la adresa Republicii Moldova.

„Toate aceste exerciții, inclusiv faptul că zona de securitate este militarizată excesiv, nu se află sub monitorizarea Misiunii OSCE în Moldova, care la rândul său, în opinia noastră, distorsionează situația și nu informează partenerii internaționali despre situația reală”.

Guvernarea de la Chișinău trebuie să recunoască faptul că în stânga Nistrului a fost creată, de fapt, o bază militară străină camuflată, potrivit directorului executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

„Felul în care funcționează armata străină, rusă, în stânga Nistrului este în regim de bază militară camuflată eu cred că noi trebuie să raportăm și să menționăm acest lucru deja în discursul oficial al Republicii Moldova”.

Experții au criticat și faptul că declarația adoptată anul trecut în Parlamentul Republicii Moldova referitor la retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană nu a fost urmată de măsuri eficiente care să susțină documentul votat, care astfel nu a produs efecte juridice concrete.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău