EXPERT | Problema care trebuia să fie soluționată prin construcția gazoductului Iași-Chișinău nu este una economică. Aceasta este o problemă de securitate națională

  • 29 Septembrie 14:08
EXPERT | Problema care trebuia să fie soluționată prin construcția gazoductului Iași-Chișinău nu este una economică. Aceasta este o problemă de securitate națională

Gazoductul Iași-Chișinău are drept scop principal asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și, în plan secund, rolul de a aduce beneficii economice. Opinia a fost exprimată de câțiva experți în domeniul de securitate, într-o dezbatere la IPN. 

Conducta de gaze care unește Chișinăul de piața de gaze din România, respectiv cea europeană, reprezintă în primul rând un interes de securitate pentru Republica Moldova, consideră expertul în securitate energetică, Sergiu Tofilat.

”Problema care trebuia să fie soluționată prin construcția acestui gazoduct nu este una economică. Aceasta este o problemă de securitate națională. Noi nu avem obiectiv prioritar să avem acces la gaze mai ieftine, chiar dacă acesta este un avantaj, însă mai importantă este securitatea energetică a țării. Gazele care vor fi livrate prin conductă vor acoperi consumul din vestul RM, Chișinăul și parțial nordul. Respectiv, sudul RM rămâne neacoperit. Aici unica șansă e să aducem gaze în regim revers prin gazoductul transbalcanic”, spune Sergiu Tofilat.

Expertul în politici energetice IDIS Viitorul, ex-director ANRE, Victor Parlicov, afirmă că pentru a putea fi funcțional pe deplin, trebuie să fie încheiate lucrările tehnice la conductă pe teritoriul României. El atrage atenția și asupra problemelor de securitate energetică în contextul conflictului transnistrean.

„Va putea fi valorificat pentru furnizări comerciale. Interconexiunea Iași-Ungheni cu adevărat a fost concepută ca un proiect de securitate. Principala vulnerabilitate strategică a Rep. Moldova e conflictul din regiunea transnistreană, iar așa-zisă independență financiară a regiunii se bazează pe gazul livrat gratuit. Cea mai mare parte a economiei lor e convertire în bani a gazului gratuit care ajunge acolo din Federația Rusă”, a subliniat expertul. 

Conducta Iași - Ungheni - Chișinău are o lungime de peste 160 de kilometri. Lucrările de construcție a gazoductului au costat aproximativ 150 de milioane de euro. În această vară, s-a încheiat și construcția conductei de transport de gaze Ungheni-Chișinău. Iar în septembrie a avut loc conectarea sistemului de transport de gaze Iași - Ungheni – Chișinău.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:5,7 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
0
Wed
2
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău