Expert: Pentru a achita pensiile și salariile, Guvernul ar putea fi nevoit să împrumute pe piața internă și să reducă drastic alte cheltuieli

  • 12 Iunie 2020 14:37
Expert: Pentru a achita pensiile și salariile, Guvernul ar putea fi nevoit să împrumute pe piața internă și să reducă drastic alte cheltuieli

Evoluția economiei Rep. Moldova din ultimele luni poate conduce la situația în care Guvernul va fi nevoit să se împrumute pe piața internă și să reducă drastic alte cheltuieli pentru a putea achita pensiile și salariile, sunt de părere unii experți economici. De asemenea, analiștii atenționează că dacă situația epidemiologică va continua să se agraveze, consecințele pentru economie pot fi grave.

Odată cu răspândirea pandemiei de COVID-19 veniturile la buget s-au redus semnificativ, iar dacă situația se va menține și deocamdată nu pare să se amelioreze, în câteva luni Guvernul nu va mai avea bani pentru a achita salariile și pensiile, mai ales că este izolat internațional și nu primește fonduri externe suficiente, susține analistul economic Veaceslav Ioniță. El precizează că autoritățile vor achita salariile și plățile sociale, doar că vor trebui să se împrumute de pe piața internă, ceea ce este scump și riscant și vor trebui să renunțe la cheltuieli și investiții.

„Ca să plătească va trebui să se împrumute pe intern, pentru că pe extern este izolat și nimeni nu discută (cu guvernul n.red) și al doilea instrument este să taie din cheltuieli. Va trebui să taie din cheltuielile curente și din subvenții, cum s-a făcut și anul trecut și să taie din investiții. Eu nu am în vedere că ei nu vor plăti pensii și salarii. Ei au să poată plăti, dar cu prețul împrumuturilor la niște dobânzi exagerate și cu prețul tăierii investițiilor”, a subliniat, Veaceslav Ioniță.

Și expertul economic Viorel Gârbu susține că nu există riscul ca pensiile și salariile să nu fie achitate. În același timp el menționează că dacă situația epidemiologică va continua să se agraveze, consecințele pentru economie vor fi grave.

„Suntem aproape de un colaps al sistemului medical, iar acest lucru poate crea dezechilibre sociale, ceea ce poate duce și la criză politică. Deci, evoluția poate fi imprevizibilă, foarte dramatică dacă se ruinează cadrul instituțional. Or, vedem că instituțiile se cam clatină. Noi suntem o țară foarte fragilă, foarte slabă”, susține expertul.

Amintim că declarațiile autorităților în privința posibilităților statului de a-și onora cheltuielile au fost diferite în ultima perioadă de timp. La sfârșitul lunii aprilie, președintele Igor Dodon atenționa că dacă Republica Moldova nu va primi creditul din partea Rusiei, nu vor fi achitate salariile și pensiile.

Ulterior, premierul Ion Chicu a declarat că nu există un asemenea risc. Ba mai mult, Guvernul nu intenționează să renunțe nici la proiectele de infrastructură, iar Igor Dodon a anunțat că în preajma alegerilor prezidențiale vor fi majorate salariile medicilor, iar persoanele cu venituri mici vor primi indemnizații.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,6 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău