Expert | Legea achizitiilor publice s-a schimbat, dar practicile rămân aceleași
-
19 Februarie 2017 10:16
Deși noua Lege privind achizițiile publice, în vigoare de la 1 mai 2016, prevede mai multe facilități în accesarea informației despre tenderele organizate de autorități, acestea deseori sunt interpretate de funcționari la propria discreție, potrivit experților.
Subiectul a fost discutat la o nouă ședință a Clubului Jurnaliștilor de Investigație cu tema „Ce fac autoritățile ca să asigure accesul la informația despre achizițiile publice?”, scrie portalul anticoruptie.md.
„Conform legii este o realitate, în practică - alta. Deși legea s-a schimbat, practicile, în mare parte, au rămas aceleași”, consideră Olesea Stamate, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER).
În cadrul discuției, Olesea Stamate a precizat că sunt prevederi care, cel puțin pe hârtie, facilitează obținerea informațiilor din domeniu. Ea s-a referit la faptul că darea de seamă cu privire la procedura de achiziții este un document public, ceea ce nu era prevăzut anterior și că societatea civilă are dreptul să participe la activitățile grupului de lucru. Potrivit expertei, acestea totuși nu sunt suficiente pentru că darea de seamă conține doar o informație sumară, deoarece nu sunt prezentate ofertele, contractul, documentele însoțitoare ale ofertelor etc.
Olesea Stamate s-a referit și la faptul că cetățenii simpli nu se pot bucura de prevederile legale atunci când vor să participe la ședințele grupului de lucru pentru că ei nu au cum să dețină un mandat de reprezentare din partea unui ONG, certificat de înregistrare și alte acte.
Deputatul Grigore Cobzac, autorul amendamentelor discutate, s-a declarat mirat de afirmațiile precum că există probleme la acest capitol. El a ținut să precizeze că noțiunea de „societate civilă” presupune și cetățeanul simplu. „El are dreptul să participe la procedura de achiziții cap-coadă, la fel ca și un jurnalist.