Expert în SARS: Masca reduce transmiterea coronavirusului cu până la 75%. STUDIU: Purtarea măștii anulează nevoia de carantină totală
-
20 Mai 2020 14:18
Cercetătorii Universității din Hong Kong susțin că purtarea măștilor de protecție reduce rata de infectare cu COVID-19 cu până la 75%. Dr. Yuen Kwok-yung, membru al echipei care a efectuat studiul, spune că "descoperirea este una uriașă". Tot el s-a numărat și printre cercetătorii care au descoperit virusul SARS în 2003, transmite mediafax.
Pusă la îndoială de tot mai mulți, purtarea măștii de protecție prezintă o eficiență foarte ridicată în lupta cu epidemia de coronavirus, susțin cercetătorii din Hong Kong. Aceștia au efectuat teste în regim de laborator, pe animale - hamsteri - ale căror cuști au fost poziționate în mai multe feluri, inclusiv despărțite cu un material similar celui din care se produc măștile de protecție.
Studiul a presupus simularea purtării măștii, prin instalarea unor despărțitoare între cuștile a trei grupuri de hamsteri, dintre care un grup infectat cu coronavirus.
Atunci când și cei infectați au "purtat" mască, rata răspânirii coronavirusului a scăzut la 15%.
Aceeași rată de infectare a crescut la 33% atunci când doar grupul hamsterilor sănătoși a fost protejat.
În scenariul al treilea, când nu a existat niciun fel de protecție, toți hamsterii s-au îmbolnăvit în decurs de o săptămână.
Ei au notat că purtarea măștilor de către 80% dintre oameni atenuează curba infectărilor și reduce nevoia de carantinare.
De asemenea, cercetătorii au notat că hamsterii care au fost îmbolnăviți atunci când au fost protejați de un material similar măștilor au prezentat mai puține elemente virale în corp.
"Experimentul arată foarte clar că purtarea măștilor de protecție ajută la limitarea răspândirii virusului", a spus doctorul Yuen.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI din România, a postat pe contul de Facebook o imagine în care arată cât de eficientă este purtarea măștilor.