EXPERT | Igor Dodon sfidează colaborarea cu instituțiile statului când merge în deplasări

  • 07 August 2017 16:44
EXPERT | Igor Dodon sfidează colaborarea cu instituțiile statului când merge în deplasări

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, spune că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, merge în contrasens cu agenda Guvernului în relația pe care o are cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Munteanu a remarcat că Igor Dodon face o figurație contrară curentului occidental și merge în vizită la Teheran, Iran, țară sancționată de SUA pentru că ar susține terorismul internațional, transmite IPN.

În opinia lui Igor Munteanu, ar fi mai multe motive care îl împing pe președintele Dodon să facă lucruri puțin cugetate. Decizia șefului statului de a participa la inaugurarea președintelui Iranului nu a fost coordonată cu instituțiile interne specializate în politica externă. „Dânsul merge pe o temă apropiată intereselor Federației Ruse și acolo unde ajunge Rogozin și oficialii Federației Ruse, Dodon consideră că trebuie să fie și el. Este un fel de eclipsă a rațiunii. Noi nu avem aproape nimic comun cu Iranul, nu există comerț exterior cu această țară, iar sancțiunile care i le aplică anumite țări importante pentru noi sunt legate de acțiuni ale statului Iranian care amenință securitatea regională și internațională”, a spus Igor Munteanu.

Directorul IDIS vorbește despre pierderile de reputație pe care le are Republica Moldova ca urmare a unor asemenea deplasări ale șefului statului. Iranul, Coreea de Nord și Federația Rusă sunt țări care devin inamici pentru Statele Unite și, respectiv, cei care doresc să întrețină relații în mod mai avansat cu aceste țări ar putea și ele să fie afectate de valul sancțiunilor. „Slava Domnului că nu suntem conectați la această regiune cu mari tulburări și războaie interne, cu conflicte religioase, cu escaladări accelerate ale unor tendințe care includ Irakul, Afganistanul, Siria”, spune Igor Munteanu.

Igor Munteanu afirmă că inițiative pe care le are președintele Dodon în raport cu Teheranul și prezența sa la inaugurarea președintelui iranian arată că anumiți oficiali au senzația că, odată ce sunt aleși, pot privatiza instituțiile pe care trebuie să le reprezinte și să le dezvolte și, de obicei, intră imediat într-o colizie de interese cu interesele naționale și instituțiile statului. „Eu cred că trăim într-o perioadă destul de turbulentă și periculoasă, putem foarte ușor să nimerim în niște capcane fără ca să avem competența să înțelegem care este miza jocului”, crede Igor Munteanu.

Directorul IDIS Viitorul amintește că în Republica Moldova șeful statului are puteri reprezentative, el nu face politică externă, iar Igor Dodon prin acțiunile sale recente ar încalcă separația puterilor în stat. Potrivit lui Igor Munteanu, președintele Igor Dodon trebuia să ia aminte de faptul că deciziile sale „au costuri și s-ar putea să-l coste, inclusiv pe el”, pentru că oficialii care privatizează instituțiile statului pot fi supuși unor proceduri de pierdere a încrederii sau, conform Constituției, de tragere la răspundere pentru acțiuni care nu sunt potrivite cu statutul lor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău