EXPERT GRUP | Creșterea economică în R.Moldova se va tempera semnificativ în a doua jumătate a acestui an

  • 15 Iunie 2018 13:35
EXPERT GRUP | Creșterea economică în R.Moldova se va tempera semnificativ în a doua jumătate a acestui an

În pofida dinamicii pozitive din primele luni ale acestui an, ritmul de creștere economică în Republica Moldova se va tempera semnificativ în a doua jumătate a acestui, susțin experții de la Expert Grup. În opinia analiștilor, principalii factori care ar putea submina creșterea economică sunt cei electorali și cei climaterici.

Deși specialiștii Expert Grup anticipau pentru anul 2018 o majorare a PIB-ului cu 3,8% (scenariu pesimist) sau cu 5,6% (scenariu optimist), în a doua jumătate a anului ritmurile de creștere ale economiei se vor tempera semnificativ. Directorul executiv al Expert Grup, Adrian Lupușor explică de ce până la sfârșitul acestui an, creșterea economică riscă să fie subminată.

„Cauzele sunt multiple. Pe de o parte avem o bază de comparație scăzută, care a permis o creștere pentru majoritatea indicatorilor economici, dar va fi o creștere temporară. Altă cauză este aprecierea monedei naționale, care erodează din veniturile celor care primesc remiteri și din veniturile exportatorilor. Pe lângă acești factori, mai sunt și alte constrângeri care riscă să afecteze negativ dinamica economică din următoarele luni. Acești factori țin de competitivitatea scăzută a economiei moldovenești(...)

Pentru acest an există un risc sporit de secetă, care va compromite o bună parte din recolta agricolă, cu efecte nefaste asupra sectorului agroalimentar. A treia categorie ține de factorii electorali. În plus, o serie de inițiative cu tentă electorală care deja au fost lansate (ex: programul „Drumuri bune pentru Moldova” sau complexul „Chișinău Arena”), dar care nu au o acoperire bugetară clară, riscă să afecteze stabilitatea finanțelor publice”, explică Adrian Lupușor.

Experții constată că investitorii privați rămân în continuare reticenți față de mediul economic, în special pentru că Republica Moldova este într-un an electoral. Economistul Iurie Morcotîlo spune că în primele luni ale anului, veniturile populației au înregistrat un trend ascendent.

„Salariul real a crescut cu peste 7%, care se datorează parțial creșterii economice, dar în primul rând temperării ratei de inflație. Remiterile au crescut cu până la 20%, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu aceste cifre. Pentru că ele au crescut inclusiv din cauza bazei mici de comparație a perioadei precedente(...) Creșterea economică a dus la diminuarea șomajului cu 3,5%, însă această îmbunătățire nu se datorează doar creșterii economici, ci mai mult creșterii migrației și plecării cetățenilor din țară”, spune Iurie Morcotîlo.

Alte date ale raportului prezentat de Expert Grup arată că dacă anul 2017 a fost marcat de intensificarea dinamicii inflaționiste, în primele luni din 2018 creșterea prețurilor s-a temperat. Totodată, experții spun că activitatea de creditare înregistrează o ușoară dinamizare, dar insuficientă totuși pentru ameliorarea funcției de intermediere a băncilor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău