Expert din România | ”Un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare” (Revista presei)

  • 10 Decembrie 2018 09:35
Expert din România |  ”Un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare” (Revista presei)

Politologul Denis Cenușă analizează într-un interviu pentru portalul Tribuna situația politică înaintea campaniei pentru parlamentare și eventuale scenarii după scrutin. Potrivit lui, factorul geopolitic va fi exploatat intens de către actorii politici.

La cât de insistent trage Președintele Igor Dodon spre Rusia, putem deduce că factorul rusesc va fi mai mult mai prezent decât cel european. Acest lucru este determinat de interesul mai scăzut al PDM de a se asocia cu UE (…). Factorul european ar putea fi observat în curtea opoziției extra-parlamentare, dar nu neapărat ca inspirație pentru preluarea anumitor inițiative, cât ca o sursă cu autoritate pentru a confirma evaluările critice vizavi de guvernarea sub dominația PDM”, este de părere Denis Cenușă.

Analistul mai estimează că ”alegerile vor confirma faptul că socialiștii reprezintă cel mai popular partid, fiind urmat de blocul opoziției extra-parlamentare – PAS și Platforma DA. Îndată după alegeri PDM poate deveni al treilea partid ca pondere, dar în scurt timp acesta ar putea repeta exercițiul de migrație forțată în rândul candidaților independenți, care îl va transforma în al doilea partid ca dimensiune. (…) Populismul din viitorul Legislativ va căpăta dinamică, dacă votanții vor opta pentru partidul lui Șor sau reprezentanții acestuia”, mai estimează Denis Cenușă.

”Ghimpu atacă dur, Munteanu laudă; Reacția vicepreședintelui PL după ce PLDM a anunțat că merge cu „ACUM”, titrează Cotidianul.

După ce sâmbătă noapte președintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, a lansat un atac dur la adresa președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, duminică vicepreședintele partidului, Valeriu Munteanu, a salutat decizia PLDM de a accepta condițiile PAS și Platforma DA, de a delega candidați pe listele blocului „ACUM”. „Un pas mic pentru un PLDM responsabil, un pas mare pentru oprirea binomului Plahotniuc-Dodon și restabilirea democrației și a statului de drept în RM, pavăză pentru drumul nostru către Unirea Basarabiei cu România. Urmează încă un pas”, îl citează Cotidianul pe Valeriu Munteanu.

Jurnal de Chișinău revine asupra anunțului autorităților ruse privind amnistierea migrațională pentru cetățenii Republicii Moldova, dar cu condiția ca aceștia să revină în Republica Moldova la alegerile parlamentare.

Măturători, constructori, vânzători la piață, cusătorese, menajere și alte profesii în care s-au specializat migranții moldoveni în Federația Rusă sunt trimiși de Putin acasă să voteze socialiștii la viitoarele alegeri. Doar astfel li se va ierta păcatul de a fi încălcat legislația imigrațională în această țară„, scrie publicația.

Jurnal de Chișinău mai amintește că, solicitat de presă să se pronunțe pe marginea acestei probleme, premierul Pavel Filip a sugerat că, dacă se adeverește, „acest lucru poate fi calificat drept intervenție a Federației Ruse în campania electorală din R. Moldova”. ”Comisia Electorală Centrală a luat apă în gură. La fel și democrații care anterior s-au arătat nespus de îngrijorați că ”serviciile speciale rusești se implică în treburile interne ale Republicii Moldova prin fundația „Open Dialog”. „Probabil, în comparație cu activitatea subversivă a Fundației Open Dialog pe teritoriul Republicii Moldova, înțelegerea lui Dodon și Putin e zero!”, a ironizat comentatorul politic Oazu Nantoi”, în cadrul aceluiași articol din Jurnal de Chișinău.

Portalul Moldova Curată publică un interviu cu Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare.

”Asta e problema cu clientelismul – faptul că ei nu se gândesc cum să obțină cel mai bun serviciu, cum să programeze banii din buget astfel ca să fie făcut drumul acolo unde trebuie. Ei și-l programează acum, ca să facă targeting, să cumpere câte o uliță dintr-un sat de votanți sau să cumpere primarii, să-i aducă spre partidul lor în alegeri. După ce trec alegerile, în lunile martie-aprilie, ce se va întâmpla? Va merge lumea pe drum și va lua asfaltul cu mâna de pe drumul acela și totul va dura 6 luni”, subliniază expertul.

Secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu promite într-un articol al agenției IPNîn 2019 ar urma să fie conectați la sistemul de alimentare cu apă și canalizare 100 de mii de cetățeni. O prioritate este și aprobarea proiectului de asigurare subvenționată a riscurilor în agricultură. De asemenea, se planifică crearea a trei sisteme de gestionare integrată a deșeurilor și reconstrucția unui sistem de protecție contra inundațiilor la nodul Hidrotehnic Costești Stânca și de-a lungul râurilor Nistru și Prut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău