Expert, despre noua lege cu privire la Guvern
-
09 Iunie 2017 13:34
Noua lege cu privire la Guvern, aprobată joi, 9 iunie, de Cabinetul de miniștri, este una bună, dar întârziată, susțin unii experți.
Documentul aduce mai multe noutăți, inclusiv faptul că în fiecare minister vor fi câte un secretar general de stat și câțiva secretari de stat. Aceștia îi vor înlocui pe viceminiștri care vor fi concediați, întrucât această funcție nu va mai exista.
Noua lege cu privire la Guvern îi va permite fiecărui prim-ministru să decidă de câte ministere are nevoie și chiar să schimbe numărul acestora pe parcursul mandatului printr-o procedură mai simplă. Autoritățile susțin că noua lege a Guvernului își propune să delimiteze clar funcțiile politice de cele administrative. Funcțiile de viceminiștri vor fi desființate, iar în locul lor vor veni secretarii generali de stat și secretarii de stat. În noua formulă, Guvernul va fi mai eficient se arată convins directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.
„Ministrul și cabinetul său rămân politicieni, care aduc politici, pe când funcționarii în frunte cu secretarii generali de stat, cu secretarii de stat implementează programele aprobate de Guvern la nivel politic. În fiecare minister se preconizează să fie câte un singur secretar general de stat și pornind de la responsabilitățile care îi revin, miniștrii vor putea cere aprobarea în Guvern a funcțiilor de secretar de stat”, a spus Iurie Ciocan.
Expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga este de părere că această reformă este una bună, doar că întârziată. În opinia lui, în prezent există prea multe ministere, însă în noua structură a Guvernului s-ar putea crea un surplus de secretari de stat și ar putea duce la o nouă formă de birocratizare.
„E suficient ca la fiecare minister să fie un secretar de stat sau doi. În cazul când se face o inflație de secretari de stat ca în cazul viceminiștrilor, este deja o situație pe care o consider stupidă. Are loc o redelegare a unor funcții și de fapt apare și o concurență nu prea bună în cazul ministerelor. În situația veche viceminiștrii erau promovați în multe cazuri de mai multe partide, în ultimii ani s-a ajuns ca un partid să preia complet un minister, în cazul unor secretari de stat sau dacă luăm ierarhizarea începând de la un secretar general de stat - e deja o nouă formă de birocratizare”, a declarat Viorel Chivriga.
Noua structură a Guvernului urmează a fi prezentată Parlamentului în decursul unei luni.