Expert, despre monitorizarea finanțării campaniilor electorale: Este important ca problemele să fie remediate pentru a spori încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în corectitudinea procesului electoral

  • 31 Mai 2021 13:37
Expert, despre monitorizarea finanțării campaniilor electorale: Este important ca problemele să fie remediate pentru a spori încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în corectitudinea procesului electoral

Subiectul finanțării partidelor politice, în special în campaniile electorale este unul de o importanță deosebită în Republica Moldova, în special în actualul context electoral, consideră unii experți, referindu-se la ședința de vineri a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În același timp, unii reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale consideră cel puțin o decizie ca fiind populistă.

Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, precum și riscurile de corupție în acest proces au fost în centrul discuțiilor la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. CSS a recomandat Comisiei Electorale Centrale să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru format din reprezentanți ai mai multor instituții relevante care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali.

Totodată, Președinția a anunțat că va constitui un grup de lucru care va elabora propuneri de modificare a cadrului legislativ pentru a asigura o mai bună verificare a tranzacțiilor financiare, înăsprirea sancțiunilor ce țin de finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, consideră însă recomandarea CSS privind constituirea grupului de lucru drept una populistă, menționând că astfel de grupuri erau constituite și la scrutinele anterioare.

La fiecare scrutin electoral Comisia Electorală Centrală forma grupuri de lucru cu Procuratura Generală, SIS, MAI și alte organe. Să ne indici nouă ce să facem, când noi și așa făceam acest lucru, este o decizie populistă.

Subiectul finanțării partidelor politice este de o mare importanță, care crește în timpul campaniilor electorale, a comentat pentru Radio Chișinău expertul IPRE, Mihai Mogâldea. Potrivit acestuia, au existat mai multe bănuieli rezonabile în ultimii ani despre abuzuri în acest sens, care nu au fost investigate de autorități. În opinia expertului, problema ține atât de buna funcționare a instituțiilor abilitate, cât și de normele legislative, care necesită modificări. Este important ca problemele să fie remediate pentru a spori încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în corectitudinea procesului electoral, potrivit lui Mihai Mogâldea.

Dacă vom continua în fiecare campanie electorală, atunci procesul electoral și reprezentarea voinței alegătorilor va fi compromisă. Noi am văzut cât de contestat a fost ultimul parlament. Dacă nu vrem să repetăm la nesfârșit această situație, este necesar ca autoritățile să reacționeze prompt și să ofere soluții la problemele existente.

Amintim că jurnaliștii de investigații au publicat mai multe articole în care se refereau la utilizarea resurselor financiare de proveniență dubioasă sau de peste hotare în campaniile electorale, dar anchetele nu au fost duse la bun sfârșit. Cel mai cunoscut caz de penalizare a unui concurent politic a fost excluderea partidului lui Renato Usatîi din campania pentru parlamentarele din 2014, pe ultima sută de metri. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat însă Republica Moldova pe acest caz, considerând că a fost comis un abuz. De asemenea, în câteva rânduri au fost excluși din cursa electorală candidați ai Partidului Șor la diferite tipuri de scrutine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău