EXPERT, despre modificarea legii și extinderea numărului membrilor CSM: Avem influența politicului mult mai pronunțată

  • 13 Decembrie 2019 13:50
EXPERT, despre modificarea legii și extinderea numărului membrilor CSM: Avem influența politicului mult mai pronunțată

După mai multe tentative eșuate, Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit în ședință pentru a doua oară în această săptămână redevenind astfel funcțional.

Membrii CSM au aprobat astăzi cererile de demisie ale judecătorilor Ion Druță și Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție, însă acestea trebuie confirmate de parlament. Tot astăzi, 31 de judecători recent numiți în funcție au depus jurământul în fața membrilor CSM. Relatează Radu Osipov.

Semnalul că lucrurile încep să se miște la CSM a venit marți când ministrul justiției Fadei Nagacevschi a participat pentru prima dată la ședința consiliului. Parlamentul urma să numească încă trei profesori de drept, însă între timp a modificat legea cu privire la CSM și a extins numărul membrilor de la 12 la 15. 

Actul a fost promovat fără o amplă dezbatere publică, iar comisia juridică a Parlamentului care a fost întotdeauna controlată de majoritatea politică, a primit atribuții lărgite la desemnarea noilor membri din rândul profesorilor, ceea ce a provocat mai multe critici în rândul experților. În luna februarie anul viitor, ar trebui să fie organizată o adunare ordinară a judecătorilor și probabil noii membri ai CSM vor fi numiți potrivit noilor prevederi, dacă se va reuși până atunci votul în lectura a doua și promulgarea legii, susține experta Nadejda Hriptievschi, directorul de programe la Centrul de Resurse Juridice.

„E unul din primele proiecte pe judiciar, pe care îl văd să fie adoptat în primă lectură fără a fi publicat măcar pe pagina parlamentului. Când dai totul în mâinile comisiei juridice care de obicei este controlată de majoritatea parlamentară, avem influența politicului mult mai pronunțată.”

În cazul profesorilor de drept, este clar că parlamentul îi va numi pe toți cinci, însă în cel al judecătorilor, lucrurile ar putea fi decise în instanță. Astfel, judecătorii vor mai delega o persoană din rândul lor în CSM, potrivit noii legi. Însă, în luna septembrie adunarea generală organizată de magistrați a revocat 6 membrii din consiliu. Deciziile instanțelor se bat cap în cap, la acest capitol. Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au constatat că judecătorii au avut dreptul la întrunire. Totuși, o altă decizie subliniază faptul că hotărârile adunării nu sunt emise de o autoritate publică și nu au efect juridic exterior.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău