Expert, despre care va fi evoluția leului față de euro și dolar în următoarele luni

  • 03 Ianuarie 2019 14:25
Expert, despre care va fi evoluția leului față de euro și dolar în următoarele luni

După o apreciere continuă a leului moldovenesc față de dolar și euro pe parcursul a doi ani, începând cu luna septembrie, se atestă o depreciere lentă a monedei naționale, susține expertul economic din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, această depreciere are loc din cauza creșterii cererii de valută din partea agenților economici în condițiile unei oferte constante din partea populației. „Astfel, în valoare anuală oferta de valută din partea populației rămâne stabilă la nivel de 2 miliarde USD anual. În schimb cererea crește constant. Dacă acum un an cerea de valută era la nivel de 1,7 miliarde USD anual, acum ea se apropie de 2 miliarde USD anual, iar în ultimele luni ale anului cererea este mai mare decât oferta, cea ce a impus Banca Națională a Moldovei să întreprindă mici intervenții pe piața valutară”, a precizat Veaceslav Ioniță.

El a a explicat creșterea cererii de valută din partea agenților economici prin majorarea de importurilor de bunuri, provocate de creșterea cererii generată de creditele de consum din partea populației. „Putem spune că populația prin creșterea consumului din acest an a rezolvat două probleme fundamentale ale sistemului nostru economic”, a menționat reprezentantul IDIS „Viitorul”. 

Astfel, Veaceslav Ioniță susține că pentru lunile următoare, leul va avea o cotație stabilă față de USD și Euro cu o ușoară depreciere. „BNM are tot instrumentarul de intervenție pe piața valutară, rezervele valutare depășesc 3 miliarde USD, însă aceste intervenții trebuie făcute foarte prudent, doar pentru a evita fluctuațiile bruște, dar nu pentru ”corecția cursului”, a conchis expertul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău