EXPERT CRJM: Modificarea Legii procuraturii va contribui la selectarea unui procuror general profesionist, care nu va îndeplini comenzi politice
-
13 Septembrie 2019 13:40
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul privind modificarea Legii procuraturii. Aceasta prevede o nouă procedură de numire a procurorului general prin instituirea unei comisii conduse de Ministerul Justiției, care va selecta candidații. Experții salută aceste amendamente, dar, între timp, Consiliul Superior al Procurorilor a organizat un concurs de selectare a candidaților, pe care Guvernul nu-l recunoaște. O relatare de Cornel Ciobanu, pentru Radio România Chișinău.
Una dintre principalele modificări ale proiectului ține de procedura de selectare a candidaților. Astfel, va fi constituită o comise condusă de ministrul Justiției, din care vor mai face parte experți naționali și internaționali în domeniu, dar și un reprezentant al președintelui Parlamentului, a explicat ministrul Justiției Olesea Stamate.
„Această comisie urmează să desfășoare un concurs public în urma căruia va preselecta cel puțin doi candidați. acești candidați urmează să fie propuși ulterior pentru selecție, iar CSP va urma procedura stabilită prin selectarea din lista scurtă.”
Documentul prevede și modificarea criteriilor pentru selectarea procurorului general, astfel că vor putea participa și candidații care au experiență de activitate în avocatură sau în calitate de ofițeri de urmărire penală. De asemenea, se propune majorarea componenței CSP cu 3 membri – doi membri de drept, care vor fi președintele Uniunii Avocaților și avocatul poporului și un membru propus de Guvern.
Premierul Maia Sandu și-a exprimat încrederea că proiectul va fi adoptat de Parlament la începutul săptămânii viitoare. Ea a explicat această grabă prin intenția de a stopa concursul anunțat de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general.
„Vrem să vedem această lege votată în două lecturi și promulgată cât de repede posibil pentru ca să oprim acest concurs mimat, lansat de CSP și pentru ca să putem să demarăm un proces de selectare autentic.”
Amintim că CSP a anunțat în august un concurs, care a expirat zilele trecute, la care au participat șapte candidați. Președinta CSP, Angela Motuzoc, a criticat unele prevederi ale proiectului propus de Guvern, considerând că acestea nu corespund prevederilor constituționale și recomandărilor internaționale.
Pe de altă parte, experta Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievshi, este de părere că modificările propuse de Ministerul Justiției vor contribui la selectarea unui procuror general profesionist, care nu va îndeplini comenzi politice, așa cum s-a întâmplat până acum.
„CSP nu a utilizat garanțiile de independență și autonomie date de Legea procuraturii din 2016. Ei au activat mai degrabă ca un apendice al procurorului general. Având așa un CSP nu ai cum să te aștepți că ei vor alege un candidat care va deveni un procuror profesionist, independent și responsabil.”
Amintim că proiectul privind modificarea Legii procuraturiia fost anunțat acum două săptămâni în cadrul unei conferințe comune la care a participat conducerea de vârf a Republicii Moldova. Atunci președintele Igor Dodon anunțase câteva obiecții. La ședința de astăzi a Guvernului, ministrul Apărării, Pavel Voicu, desemnat din partea PSRM, a anunțat, însă, că șeful statului este de acord cu proiectul legii în varianta propusă de Ministerul Justiției.