Expert: Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău este în interesul tuturor. Eficiența acesteia va fi limitată, din cauza instabilității regionale

  • 20 Ianuarie 13:13
Expert: Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău este în interesul tuturor. Eficiența acesteia va fi limitată, din cauza instabilității regionale PiataAuto.md

Până la sfârșitul acestui an, va fi finalizată construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, care va permite Republicii Moldova să obțină energie electrică din România fără a trece prin regiunea transnistreană. Președinta Maia Sandu a declarat că acest proiect va reduce dependența malului drept al Nistrului de energia provenită de la centrala de la Cuciurgan din regiune. Construcția liniei electrice nu rezolvă complet problema, spun, însă, unii experți, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a subliniat, în cadrul unui podcast pe canalul său de YouTube, că Republica Moldova a făcut progrese semnificative în reducerea dependenței sale de resursele energetice din Rusia. După ce problema aprovizionării cu gaz pe malul drept al Nistrului a fost rezolvată, autoritățile se concentrează acum pe finalizarea proiectului ce prevede construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău care va ocoli regiunea transnistreană.

„Mai avem vulnerabilități legate de asigurarea cu energie electrică, dar construim o linie de tensiune înaltă care trebuie finalizată până la sfârșitul acestui an. Această linie va permite ca energia electrică venită din România să nu mai treacă prin regiunea transnistreană, așa cum se întâmplă acum din cauza unei linii construite în perioada sovietică. Intenționat, această linie a fost proiectată să fie controlată de la Tiraspol, inclusiv pentru energia venită din România. La finalul anului, ne vom elibera și de această dependență”, a declarat șefa statului.

Pe lângă construcția liniei electrice, sunt necesare și stațiile de transformare, iar la acestea există întârzieri. Stația de transformare de la Chișinău trebuia să fie finalizată anul trecut, iar modernizarea stației de la Vulcănești nu a început încă, din cauza lipsei unui contractor. Deși linia electrică ar putea funcționa fără stațiile moderne, eficiența va fi limitată, este de părere analistul economic, Ion Preașcă.

Riscurile rămân și din cauza instabilității regionale, mai ales în contextul războiului din apropiere și al porțiunii de linie care trece prin Ucraina, mai susține analistul.

„Dacă promit autoritățile, ar trebui să le dăm crezare că o să fie finalizat acest proiect. Aceasta este în interesul atât a autorităților, cât și a întregii populații. Însă construcția liniei nu rezolvă problema. Chiar dacă linia va fi construită, trebuie să avem și stația de transformatoare gata și acolo este întârziere. Stația de transformare de la Chișinău trebuia să fie gata anul trecut.

Plus, avem războiul în apropiere și sunt multe lucruri imprevizibile, fiindcă chiar dacă ai linia până la Vulcănești, este segmentul Vulcănești-Isaccea care trece o porțiune pe teritoriul Ucrainei. Riscurile rămân în continuare. Da, ele se reduc datorită construcției acestei linii, dar ele rămân în continuare”, a spus Ion Preașcă.

Amintim că, Guvernul a anunțat săptămâna trecută că progresul general de implementare a lucrărilor la linia electrică Vulcănești – Chișinău este de circa 49 la sută.

Termenul-limită pentru finalizarea construcției și punerea în funcțiune a liniei electrice de înaltă este luna decembrie 2025.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău