Expert al Delegației UE lansează perspective economice optimiste pentru anul în curs

  • 21 Septembrie 2023 16:20
Expert al Delegației UE lansează perspective economice optimiste pentru anul în curs

În Uniunea Europeană există o regulă fiscală prin care guvernele trebuie să-și țină în frâu deficitele. Astfel de norme fiscale sunt consacrate în tratatele UE. Chiar și faimosul număr pe care majoritatea oamenilor îl cunosc, și acesta este 60% raportul datorie/PIB și deficitul de 3% ca țintă, acestea sunt cifrele care sunt în tratatele UE. Acum, în procesul de apropiere treptată de UE ca țară candidată, Moldova ar trebui să-și dezvolte legislația care să reflecte aceste reguli. Declarațiile îi aparțin lui Josip Juric, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, și au fost făcute în podcastul Băncii Naționale a Moldovei „Dă sens banilor”, transmite IPN.

„Republica Moldova, de fapt, are deja anumite reguli fiscale în vigoare. Dar, ulterior, vom colabora cu această țară pentru a le aduce mai aproape de modul în care sunt definite în UE. Și, pe lângă regulile fiscale, aceasta va include și Consiliul Fiscal independent. Acest lucru se poate face pe termen mediu. Va dura ceva timp până când se va dezvolta un anumit sprijin și până când Moldova se va adapta”, explică Josip Juric.

Potrivit lui, există și un alt aspect legat de cadrul fiscal care trebuie luat în considerare imediat, și anume utilizarea eficientă a surselor bugetare în Moldova. „Ceea ce am observat în ultimii ani este că Moldova își execută sub plafon bugetul de investiții capitale. De ce este acest aspect mai puțin bun? Un buget capital înseamnă practic investiții în infrastructură. Acestea sunt drumurile, acestea sunt spitalele, acestea sunt toate aceste lucruri de care Moldova are nevoie pentru a se dezvolta în continuare, iar sub-executarea acestui buget înseamnă că suma planificată în buget este mai mare decât ceea ce se face efectiv în cele din urmă. Și vedem acest lucru ca fiind suboptimal”, precizează expertul Delegației UE.

În opinia sa, tocmai din această cauză există de fapt un proiect, sunt experți în Ministerul Finanțelor al căror scop este să ajute țara să planifice, să dezvolte și apoi să implementeze proiecte de investiții publice. Și, prin urmare, spune Josip Juric, peste un an situația va fi foarte diferită în care va putea fi executat acel buget de investiții capitale care este planificat.

În altă ordine de idei, Josip Juric a declarat că Republica Moldova s-a confruntat în ultimii doi ani cu mai multe crize. Și nu este vorba doar despre criza energetică, ci despre războiul din Ucraina vecină. A fost criza refugiaților, costul vieții crescând pentru cetățeni. „Cu toate acestea, cred că mergând mai departe, și așa noi vedem lucrurile din perspectiva UE, credem că perspectivele sunt pozitive. Acest lucru este confirmat și de recentul raport Moody's, care, deși a repetat clasamentul pentru Moldova, acesta  a plasat țara în clasamentul pozitiv. Un lucru important de subliniat este că pentru elementele externe care influențează economia, ele sunt externe, deci, în mod implicit, ele nu depind de voi, desigur, trebuie să vă pregătiți pentru ele. Și cred că vorbind de Moldova, țara este mult mai bine pregătită pentru iarnă și pentru sezonul de toamnă”, a mai spus Josip Juric.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:5,14 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău