Expert: "Ucraina are atâtea arme, că nu știe ce să facă cu ele"

  • 30 Ianuarie 2015 10:21
Expert:

GAZETA WYBORCZA, Polonia

Acțiunile militare ale Ucrainei sunt realizate fatal, autorităților le lipsește o strategie privind încheierea conflictului, iar spionajul Ucrainei este infiltrat de ruși - consideră Mark Galeotti, expert în probleme de securitate. Acesta subliniază că nu se va ajunge la o invazie fățișă, dar este posibil scenariul creării unei "Mega-Transnistrii", dacă Ucraina va pierde Mariupol.

Galeotti, fost profesor britanic la New York University, specializat în istoria modernă a Rusiei, în probleme de securitate și crimă organizată, subliniază că nu l-a surprins escaladarea luptelor dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele guvernamentale în estul Ucrainei, care a avut loc în ultimele săptămâni după un decembrie destul de liniștit.

"Nimeni nu a crezut în încetarea focului. A fost pur și simplu o pauză în acțiunile militare. Ambele părți au dorit să se regrupeze. Moscova a sperat ca Kievul să fie mai interesat de ceea ce Moscova propagă ca 'rezolvare diplomatică' și care în realitate înseamnă capitularea Kievului" - a declarat Galeotti.

Expertul s-a pronunțat foarte critic despre politica autorităților Ucrainei. "Tot acest război este rezultatul celor 20 de ani nereușiți de edificare a statului în Ucraina, care este mai coruptă decât Rusia. Nu este de mirare că Crimeea a fost atât de dornică de anexare, deoarece locuitorii ei au fost tratați într-adevăr rău de către Kiev. Acțiunile militare ucrainene sunt îngrijorător de prost realizate. Nu au o strategie, nu știu cum să pună capăt acestui război, nu au un plan de luptă. Dacă pleacă la luptă, o fac la o scară foarte mică: câteva sute de soldați aici, 10 tancuri acolo. Acesta este exact un război la o scară mică, în care rebelii sunt mai buni" - spune Galeotti.

"Armata ucraineană are circa 50.000 soldați. Spania, o țară relativ mare, care trăiește în pace și este membră a NATO, are forțe militare la nivel de 75.000. Când Bosnia era într-o situație de război foarte similară cu rebelii sârbi, a ridicat numărul soldaților la 150.000.

Expertul l-a criticat pe președintele Poroșenko că declarațiile lui "despre războiul total" nu au acoperire în fapte.

"Dacă acceptăm la propriu retorica lui, că este un război de o importanță existențială, atunci ar trebui să mărească armata la 250.000 soldați. Iar dacă acest lucru înseamnă mobilizare generală, atunci așa să fie. Trebuie să aibă loc operațiuni militare pe scară largă și să existe sentimentul că ucrainenii vor să le caștige", a mai spus expertul.

A mărturisit că în momentul în care Poroșenko a ajuns la putere a așteptat să se pună în serviciul ucrainenilor, să ia decizii grele și nepopulare. "Este indecent de bogat, nu ar trebui să-și facă griji cu realegerea. Dar nu, el se comportă ca un politician, care vrea să fie reales din nou și de aceea nu vrea să coopereze cu colegii oligarhi. Iar dacă nu vrea acest lucru, atunci va trebui să facă aranjamente cu rușii, ceea ce va fi criminal pentru cariera oricărui politician ucrainean" - a spus Galeotti.

O altă problemă compromițătoare o constituie serviciile ucrainene de spionaj, care în opinia expertului sunt infiltrate masiv de ruși. "Rușii știu destul de bine care sunt planurile ucrainene. Au mulți agenți în teritoriu" - a adăugat.

În opinia expertului, nici măcar furnizarea de arme, la care fac apel NATO și SUA, nu a adus o cotitură pentru ucraineni.

"Ucraina are atâtea arme, că nu știe ce să facă cu ele. Problema este că nu există o armă magică, care să facă să câștigi acest război. Este un război care are loc în orașe, se desfășoară pe o arie îngustă. Astfel de războaie cer ca cineva să meargă să ucidă și să fie ucis. Armele cu vizoare nocturne și carabinele rafinate fac să fii puțin mai bine pregătit să ucizi, dar cel mai important lucru este să fii pregătit să te jertfești", a spus expertul.

Galeotti a apreciat că este o greșeală să crezi că rușii au o mare strategie. "Ei reacționează pur și simplu la evenimente în funcție de ceea ce face un comandant local în teren" - a spus. "Cred însă că sunt conștienți de faptul că au intrat în ceva, de unde nu vor putea ieși repede. Este posibil să creadă că, atacând acum mai puternic, vor obliga Kievul să capituleze și consideră că, după ce vor ocupa Mariupol, Republica Populară Donețk va arăta mult mai real. Va avea nu numai un aeroport funcțional, dar și un coridor terestru spre Crimeea".

Expertul a recunoscut că "Rusia are mult mai multe mijloace, pe care le poate folosi în acest conflict, decât Ucraina, iar Putin este mult mai înclinat să fie crud față de locuitorii săi decât Poroșenko". Cu toate acestea, Rusia nu va decide o invazie deschisă în Ucraina.

"Făcând acest lucru, Rusia va avea totul de pierdut și nimic de câștigat. Rusia nu vrea să ocupe Ucraina. Dacă va face acest lucru, atunci - fără să mai vorbim de implicațiile internaționale - ar trebui să cheltuiască mulți bani cu pacificarea și să controleze o țară, care în plus cere subvenții. Nu, aici este vorba de a obține o schimbare a politicii Kievului. Putin are nevoie de ceva, pentru a putea anunța victoria sa. Așteaptă momentul, în care va putea să anunțe: "Misiunea a fost îndeplinită, am participat la aceasta și am obținut ceea ce am dorit", a spus Galeotti.

Îi va permite oare Poroșenko? "Depinde. Dacă Mariupol cade, atunci Rusia va putea crea ceva în genul "Mega-Transnistriei". Iar dacă nu, ne vom afla din nou în punctul de pornire. Este dureros, dar Rusia poate rezista acestui conflict și sancțiunilor un timp destul de lung" - a spus Galeotti, recunoscând în același timp că scăderea prețului petrolului dăunează Rusiei mai mult decât sancțiunile occidentale.
Expertul a apreciat șansele de ocupare a Mariupol de către separatiști ca fiind semnificative. "Pe lângă forțele locale ale separatiștilor există acolo și câteva mii de soldați ruși. Sunt unități de elită. De fiecare dată, când ucrainenii au început lupta pe scară mare, rușii au învins", a spus. Dar așa cum a menționat Galeotti, totul va depinde de resursele pe care va dori să le folosească Rusia, conștientă fiind că va avea un preț de plătit, în sensul că Occidentul va impune mai mult ca sigur noi sancțiuni. (PAP)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău