Experiența inedită a unor pasageri: au trecut din 2022 în 2023 fără a prinde miezul nopții

  • 01 Ianuarie 2023 11:31
Experiența inedită a unor pasageri: au trecut din 2022 în 2023 fără a prinde miezul nopții

Pasagerii unei companii aeriene care au rămas blocați pe o insulă îndepărtată din Pacific, după o aterizare de urgență în drum spre Sydney, au profitat la maximum de aventura lor neașteptată și idilică, dar a existat și un neajuns - practic, nu au mai prins momentul trecerii în noul an, relatează The Guardian.

Zborul de la Los Angeles a fost nevoit să aterizeze forțat la Pago Pago, în Samoa Americană, după temeri legate de o posibilă problemă mecanică la unul dintre motoarele avionului, scrie Hotnews.

De îndată ce au aflat, localnicii din Pago Pago s-au mobilizat și i-au dus pe pasageri într-un tur al insulei și le-au servit bere pe o plajă pustie.

Între timp, a fost trimis un alt avion care să-i ducă mai departe la Sydney, însă din cauza diferenței de fus orar, practic avionul urma să decoleze în dimineața din ajunul Anului Nou și ajungea la destinație în dimineața Anului Nou, fără a mai prinde miezul nopții în acest timp. Mai exact, aeronava de înlocuire trebuia să plece din Pago Pago Pago la ora locală 3 dimineața, pe 31 decembrie, și urma să ajungă la Sydney la ora locală 7.15, pe 1 ianuarie.

Samoa Americană se află chiar la est de linia internațională pentru demarcația datei, ceea ce înseamnă că pasagerii aflați la bord nu au avut parte de miezul nopții de 31 decembrie. La scurt timp după decolare, ei s-au trezit direct în 2023, fiind duminică, puțin după ora 4 dimineața.

Linia internațională pentru demarcația datei (International Date Line - IDL) este o delimitare imaginară acceptată la nivel internațional pe suprafața Pământului, situată între Polul Sud și Polul Nord și care servește drept graniță între o zi calendaristică și următoarea. Ea trece prin Oceanul Pacific, urmând aproximativ linia de longitudine de 180°, dar are unele deviații pentru a ocoli unele teritorii și grupuri de insule. Traversarea liniei de demarcație spre est scade data cu o zi, în timp ce traversarea liniei de datare spre vest o crește.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău