Executorul care a recuperat peste 450 de milioane lei din furtul miliardului (Mold-Street)
-
09 Aprilie 2019 10:05
La finele anului 2018 s-a înregistrat o creștere semnificativă a banilor recuperați din frauda bancară, în trimestrul IV reușindu-se încasarea a circa jumătate de miliard de lei, de aproape 10 ori mai mult decât în trimestrul precedent.
Creșterea are o explicație simplă. După ce la începutul lunii octombrie 2018 a fost vândut pachetul de 41,09% de acțiuni ale Moldova-Agroindbank, executorul judecătoresc Roman Talmaci (care până în octombrie 2018 a fost președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești) a început procedura de aplicare a documentului executoriu, emis de instanță încă în februarie 2018, scrie Mold-Street.com.
Un an pentru executare
E vorba de procedura de executare a deciziei de condamnare a afaceristului Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporție deosebit de mari și de recuperare a prejudiciului provocat de acesta Băncii de Economii.
Documentul executoriu însă a fost emis pe 13 februarie 2018 și conform recomandărilor Curții Europene a Drepturilor Omului „executarea trebuie să fie efectuată în așa mod, încât termenul să nu depășească un an (cauza Grivneac c. Moldovei (Hotărâre din 09.10.2007)”, explică Roman Talmaci.
Dar procedura de executare a documentului a fost pornită abia pe 16 iunie 2018. Executorul susține însă că pe parcurs s-a confruntat cu mai multe probleme care au împiedicat executarea.
Impedimente în executare
„Necesitatea efectuării traducerii actelor procedurii de executare în limba rusă, la cererea debitorului, în legătură cu invocarea necunoașterii de către acesta a limbii de stat, fapt care duce la tergiversarea involuntară a procedurii de executare”, explică Roman Talmaci.
„La aceasta se adaugă lipsa atât a debitorului, cât și a altor persoane terțe, nerezidente a Republicii Moldova, precum și reprezentaților acestora, la actele procedurii de executare, iar în asemenea circumstanțe executorul judecătoresc este nevoit să informeze partcipanții prin publicarea anunțurilor în Monitorul Oficial al RM, care apare doar în zilele de vineri a fiecărei săptămâni și prin expedierea actelor de executare în țări precum Marea Britanie, Federația Rusă, Cipru”, menționează executorul.
Totodată, în unele cazuri participanții procedurii de executare au creat obstacole în vederea executării documentului executoriu în termeni cât mai restrânși, invocând intenționat nerecepționarea corespondenței la adresele juridice, inclusiv a participanților din afara țării.
„Reieșind din complexitatea cazului dat, din persoana debitorului și interesul creditorului urmăritor de a-și recupera prejudiciul material, persistă riscul profesional, neacoperit, ce poate avea un impact asupra activității personale cît și profesionale a persoanei executorului judecătoresc pentru viitor, fapt care la fel constituie un impiediment în vederea executării în termen a doumentelor executoriu. Acest risc profesional persistă în 90% din cazurile instrumentate de executorii judecătorești, indiferent de persoană și mărimea prejudiciului recuperat”, susține Roman Talmaci.
A recuperat circa 450 milioane lei
Abia după înstrăinarea la începutul lunii octombrie 2018, a pachetului de 41,09% de acțiuni ale Moldova-Agroindbank el a aplicat sechestru pe banii achitați (circa 450 milioane lei) pentru a recupera prejudiciul material stabilit conform documentului executoriu.
Până în februarie 2019, procedura de executare a fost îndeplinită. Acum cel mai probabil că Roman Talmaci se va ocupa și de procedura de executare a prejudiciului și în cazul Moldindconbank, pachetul de acțiuni al căruia a fost vândut la finele lunii martie grupului Doverie din Bulgaria contra sumei de 760 milioane lei.
Recuperarea acestei sume ar semnifica o diminuare semnificativă a datoriei interne create în urma fraudei bancare și emiterii garanțiilor de circa 14 miliarde lei de către Guvern.