Executivul a aprobat inițierea negocierilor asupra unui acord de împrumut pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava
-
10 Ianuarie 12:16
Guvernul a aprobat astăzi, 10 ianuarie, inițierea negocierilor asupra unui acord de împrumut pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava, faza a II-a, care, potrivit ministrului Energiei, ar putea fi dată în folosință în 2028. O altă hotărâre a cabinetului de miniștri se referă la Comisia pentru Situații Excepționale. Mai exact, a fost revizuită lista membrilor permanenți și completată componența acesteia cu membri supleanți cu drept de vot, transmite Radio Chișinău.
Unul dintre proiectele aprobate de cabinetul de miniștri se referă la inițierea negocierilor asupra unui acord de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii vor fi utilizați pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava, faza II, precum și consolidarea rețelei interne, a subliniat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„Proiectul va fi co-finanțat de BERB, BEI și un grant oferit de Uniunea Europeană. Scopul principal este să finalizăm încă o interconexiune cu România. Să avem Bălți-Suceava dată în exploatare. Orizontul de timp prealabil este 2028”, a menționat Parlicov.
O altă hotărâre se referă la Comisia pentru Situații Excepționale, asta deși starea de urgență a expirat la finele lunii trecute. Ministrul de Interne, Adrian Efros, a explicat că este vorba de revizuirea listei membrilor Comisiei.
„A fost revizuită lista membrilor permanenți și completată componența acesteia cu membri supleanți cu drept de vot. Astfel, în cazul imposibilității participării la ședință a membrilor permanenți, aceștia vor putea fi delegați prin atribuirea funcțiilor membrilor supleanți. Astfel, Comisia va deține toate pârghiile legale pentru a acționa în scopul diminuării consecințelor și protecției drepturilor cetățeanului”, a declarat Efros.
De asemenea, miniștrii au aprobat conceptul aplicației EVO, pe care vor putea fi accesate mai multe documente ce se referă la plăți, date medicale, petiții, precum și disponibilitatea de a efectua programări pentru servicii publice.
Totodată, Guvernul a adoptat Regulamentul ce presupune așa-zisa lista de interdicție a fermierilor care nu vor putea beneficia subvenții de la stat, pentru prezentarea datelor false, denaturate și neveridice în cererile depuse.