EXCLUSIV | Pavel Filip: R.Moldova resimte sprijinul României zi de zi, nu doar în cadrul Consiliului Europei (INTERVIU)

  • 27 Iunie 2017 08:21
EXCLUSIV | Pavel Filip: R.Moldova resimte sprijinul României zi de zi, nu doar în cadrul Consiliului Europei (INTERVIU) Sursa: Facebook.com/Guvernul Republicii Moldova
Titus Corlățean și Pavel Filip

La Strasbourg s-a aflat, luni, 26 iunie, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, care a susținut un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei despre starea reformelor din Republica Moldova și planurile existente. Corespondentul RRA Sorin Croitorescu i-a solicitat premierului de la Chișinău principalele rezultate ale zilei.

Pavel Filip: A fost important să avem această vizită aici, la Strasbourg, cu atât mai mult și posibilitatea de a veni cu o alocuțiune în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ne-am convins, încă o dată, că Consiliul Europei este un partener de nădejde și important pentru Republica Moldova, mai ales în această perioadă, când Republica Moldova parcurge o agendă de reforme foarte complicate. Consiliul Europei este partenerul nostru care vine cu expertiză și vine cu suport.

Realizator: Premierul Pavel Filip a declarat, în Adunarea Parlamentară, că Republica Moldova ia în calcul recomandările Comisiei de la Veneția în legătură cu viitoarea lege de modificare a sistemului electoral, astfel încât acestea să asigure respectarea tuturor normelor democrației și să nu permită abuzuri în perioada electorală.

Răspunzând la o întrebare a trimisului RRA special privind percepția ajutorului pe care Bucureștiul îl acordă Chișinăului, premierul Filip a spus:

Pavel Filip: Sprijinul României pentru noi este unul foarte important și vreau să transmit toată recunoștința, și pe această cale, prietenilor noștri de la București. Atunci când Republica Moldova a trecut prin cele mai grele momente, când nu aveam deblocate finanțările, România a fost cea care ne-a oferit primul împrumut. Nemaivorbind despre multe alte ajutoare care sunt acordate de către România Republicii Moldova. Spre exemplu, renovarea și construcția a sute de grădinițe, oferirea autobuzelor pentru elevi. 

Corespondentul RRA Sorin Croitorescu a solicitat opinia șefului delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, vicepreședintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Titus Corlățean, în legătură cu modul cum Guvernul de la Chișinău intenționează să se asigure că se respectă decizia Curții Constituționale a Moldovei, din 2013, privind folosirea limbii române în instituțiile statului.

Titus Corlățean: Eu am fost satisfăcut de răspunsul pe care l-a dat premierul Republicii Moldova într-o limbă românească remarcabilă, spunând că domnia sa, și asta mai în glumă, mai în serios, respectă această decizie a Curții Constituționale încă din 1966, data nașterii sale. Evident că toată lumea a înțeles și doza de umor, dar, mai serios, mi-a dat asigurări că domnia sa, care vorbește limba română în mod asumat, apropo de identitate, în numele guvernului s-a angajat să întreprindă toate măsurile necesare pentru ca această decizie istorică a Curții Constituționale din Republica Moldova să fie cu adevărat respectată - și de cei mai înalți în dregătorie, și de cei mai mici în Republica Moldova, pentru că și în Republica Moldova, ca și în alte țări europene democratice, deciziile Curții Constituționale trebuie respectate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău