EXCLUSIV/ AUDIO: Bogdan Aurescu: România nu poate susține integrarea europeană a Republicii Moldova decât în măsura în care există un angajament concret din partea autorităților de la Chișinău

  • 01 Mai 2020 11:11
0%
00:00:00
00:00:00

52 de cadre medicale din România au sosit, pe 30 aprilie, în Republica Moldova pentru a le ajuta medicilor de aici să combată epidemia de Covid-19. Delegația română, condusă de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a venit și cu un lot de echipamente și materiale medicale.

Este vorba de 10 izolete care nu au existat până acum în Republica Moldova, 3 000 combinezoane de protecție, 6 000 măști de protecție FFP2, 6 000 măști chirurgicale, 11 500 perechi de mănuși, 100 viziere. Corneliu Rusnac, l-a întrebat pe Bogdan Aurescu ce mesaj au vrut să transmită autoritățile de la București prin acordarea acestui ajutor:

 Bogdan Aurescu: În primul rând, că este un mesaj de solidaritate concretă din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova într-un context foarte dificil al combaterii acestei epidemii de coronavirus. Este un mesaj care arată că România este alături de cetățenii Repubicii Moldova atunci când este mai greu, atunci când este nevoie de acest sprijin, așa cum, de altfel, România a făcut-o din totdeauna. Nu este întâmplător faptul că această echipă medicală care a venit la Chișinău și pe care am avut onoarea să o insoțesc, vine la trei zile de la momentul la care s-au aniversat 10 ani de parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, un moment important care ne prilejuiește reamintirea a tot ceea ce s-a făcut în acești 10 ani, și nu s-a făcut deloc puțin, și, în același timp, care ne prilejuiește o reflecție pentru viitor. Și anume, unde suntem acum cu procesul acesta de integrare europeană a Republicii Moldova? Am avut astăzi (30 aprilie – n.r.) prilejul să discut atât cu omologul meu, domnul ministru Țulea, cât și cu primul ministru Chicu, arătând cât de importantă este continuarea reformelor în Republica Moldova, în așa fel încât acest obiectiv de integrare europeană să fie atins, pentru că, din păcate, în ultima perioadă, ritmul acestor reforme a încetinim considerabil, iar România, care dorește să sprijine în continuare atingerea acestui obiectiv fundamental care este integrarea europeană a Republicii Moldova, nu poate să o facă decât în măsura în care există un angajament concret din partea autorităților de la Chișinău, un angajament consecvent și care să se traducă în mod real, în mod concret prin fapte care înseamnă reforme. Adică, spre benefciul direct al cetățenilor din Republica Moldova. 

Radio Chișinău: Dle ministru, vor urma și alte ajutoare pentru Republica Moldova, ținând cont și de decizia din această seară (30 aprilie – n.r.) a Guvernului de la București?

Bogdan Aurescu:  Această decizie a fost luată de președintele României și anunțată luni, 27 aprilie, deci chiar în ziua în care s-au aniversat cei 10 ani de parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. O decizie luată împreună cu Guvernul României și, iată, la Chișinău au ajuns astăzi (30 aprilie – n.r.) 52 de persoane care au compus aceasă misiune medicală a României, din care 41 de medici și asistenți medicali voluntari. În același timp, în această seară (30 aprilie – n.r.) la ședința Guvernului României a fost aprobată o hotărâre a Guvernului care acordă pentru echipamente medicale de protecție, pentru medicamente, pentru alte materiale necesare pentru combaterea epidemiei de coronavirus în Republica Moldova un echivalent în lei al sumei de 3,5 milioane de euro. Deci, iată, în cursul săptămânii viitoare vor sosi la Chișinău, cum spunea și primul ministru al României, domnul Orban, în această dimineață (30 aprilie – n.r.) la Iași, 500 000 de măști de protecție, 50 000 de combinezoane, medicamente și alte materiale medicale necesare pentru combaterea acestui flagel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău