UE va sprijini R. Moldova în depășirea crizei energetice până la încheierea sezonului de încălzire. Marta Kos: „Vrem să ne asigurăm că niciodată nu veți fi subiectul unui șantaj energetic”

  • 04 Februarie 11:29
UE va sprijini R. Moldova în depășirea crizei energetice până la încheierea sezonului de încălzire. Marta Kos: „Vrem să ne asigurăm că niciodată nu veți fi subiectul unui șantaj energetic”

R. Moldova are un obiectiv ambițios, să finalizeze negocierile de aderare la UE în mandatul actualei Comisii Europene, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comună cu comisarul european pentru extindere Marta Kos, aflată în prima sa vizită la Chișinău. Ea crede că este posibil ca acest proces să fie încheiat până la finele mandatului actualei Comisii Europene. Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a spus că sarcina sa este să aducă cât mai aproape R. Moldova de UE, dar a subliniat că reformele sunt necesare. Maia Sandu și Marta Kos au anunțat ajutorul oferit de UE pentru depășirea crizei energetice, inclusiv în regiunea transnistreană, până la încheierea sezonului de încălzire, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a apreciat că vizita comisarului european pentru extindere la Chișinău arată din nou că UE este alături de R. Moldova și ne sprijină în situații dificile. Ea a subliniat că la referendumul de anul trecut cetățenii moldoveni au ales calea integrări europene pentru că Europa înseamnă pace, bunăstare, democrație și siguranță.

Astăzi ne confruntăm cu noi provocări. Kremlinul folosește din nou energia ca armă de șantaj. În stânga Nistrului, oamenii stau în frig și întuneric după ce Gazprom a decis unilateral să oprească livrarea de gaze naturale, încălcând propriile obligații contractuale. Pe malul drept, șantajul energetic a dus la majorarea prețurilor la electricitate. Dar R. Moldova nu este singură în fața acestor probleme. Astăzi, Uniunea Europeană vine cu un nou pachet de sprijin, pentru a atenua impactul acestei crize. Pe malul drept, vom compensa parțial creșterea tarifului la energie pentru consumatorii casnici și companii. Pe malul stâng, oferta de sprijin se extinde dincolo de ajutorul de urgență de 10 zile, cu îndeplinirea unor anumite condiții. Cu sprijinul UE, în următorii 2 ani vom face investiții în sectorul energetic. Deja am făcut pași fermi pentru a deveni independenți energetic. De 2 ani, pe malul drept nu mai suntem vulnerabili în fața șantajului cu gaze naturale. Dup 3 decenii de așteptare, linia de tensiune înaltă Vulcănești-Chișinău, care ne va conecta la rețeaua electrică a României și UE, se va finaliza în acest an. Vom construi alte două linii electrice cu UE-Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș care vor permite livrarea de energie electrică din diverse surse la prețuri previzibile. Cu sprijinul UE, R. Moldova devine tot mai pregătită în fața provocărilor externe, în timp ce construim un viitor mai sigur pentru cetățeni”, a declarat Maia Sandu.

UE va sprijini R. Moldova în depășirea crizei energetice până la încheierea sezonului de încălzire. Marta Kos: „Vrem să ne asigurăm că niciodată nu veți fi subiectul unui șantaj energetic”

Parcursul nostru european deja aduce beneficii cetățenilor, a spus Maia Sandu referindu-se la călătoriile în Europa fără vize, tarifele reduse la roaming, exporturile produselor moldovenești în UE. În următoarele săptămâni, instituțiile europene urmează să aprobe planul de creștere pentru Moldova, un plan de investiții în valoare de 1, 8 miliarde de euro, iar primii bani vor ajunge în acest an.

Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a spus că pachetul de sprijin de 1,8 miliarde euro pentru R. Moldova este cel mai mare pe care UE îl oferă unei țări-partenere, iar acest lucru va fi o oportunitate pentru dezvoltarea economiei R. Moldova. Ea a afirmat că Parlamentul European și statele membre negociază ultimele elemente și în 2-3 luni va fi disponibil Planul de Creștere.

Vă promit că niciodată, în parcursul spre UE, nu veți fiți singuri. În timpuri de criză, de criză energetică, puteți conta pe noi, întotdeauna vom fi alături de dvs. De aceea, astăzi am anunțat această strategie care să permită R. Moldova să devină mai rezilientă energetic și mai independentă în următorii de 2 ani. Ca prim pas, în următoarele luni, fiecare gospodărie din R. Moldova va beneficia de sprijinul UE pentru a descrește facturile. Noi am văzut că Rusia încearcă să transforme dependența energetică în șantaj. Strategia de astăzi este un semn de solidaritate, demonstrat de statele membre ale UE. Solidaritatea este baza pe care funcționează UE și este absolut firesc să extindem această solidaritate și pentru viitorii membri. Noi avem valori pe care ne bazăm și de care ne ținem. Vrem să ne asigurăm că niciodată nu veți fi subiectul unui șantaj energetic. De aceea, așteptăm Moldova să se integreze în piața europeană energetică. Știm că veți reuși să țineți sub control deplin asupra livrărilor energetice. Acest lucru va accelera parcursul dvs spre UE”, a spus Marta Kos.

UE va sprijini R. Moldova în depășirea crizei energetice până la încheierea sezonului de încălzire. Marta Kos: „Vrem să ne asigurăm că niciodată nu veți fi subiectul unui șantaj energetic”

Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, a declarat că în parcursul său european, R Moldova trebuie să realizeze toate procesele legate de reforme, care .reprezintă beneficiu pentru toată populația. Ea a subliniat că sarcina sa în calitate de comisar pentru extindere este să aducă R. Moldova cât mai rapid în UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,12 m/s
Wed
0
Thu
-0
Fri
0
Sat
0
Sun
0
Arhivă Radio Chișinău