EXCLUSIV! Proiectul legii privind neutralitatea este unul periculos

  • 15 Mai 2015 13:06
EXCLUSIV!  Proiectul legii privind neutralitatea este unul periculos

Proiectul de lege privind neutralitatea permanentă este periculos pentru interesele țării și ar putea permanentiza prezența militară rusă în Republica Moldova

Declarația a fost făcută de către șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO, Mihai Gribincea, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău.

Mihai Gribincea consideră că acest proiect de lege este o încercare a unor forțe politice de a ancora și mai mult Republica Moldova în zona de influență a Rusiei.
 
-    Domnule ambasador Mihai Gribincea, ce ar însemna pentru Republica Moldova aprobarea acestui proiect de lege?
 
-    Adoptarea acestei legi, propuse de către Partidul Comuniștilor, nu va aduc niciun fel de beneficii pentru Republica Moldova, mai mult decât atât, acest proiect de lege ar putea crea mari neînțelegeri chiar și în Alianță sau guvernul minoritar de la Chișinău. Acest proiect de lege este inoportun,  pentru că, în cazul în care va fi adoptat în varianta în care este propus astăzi Parlamentului,  va duce la permanentizarea prezenței trupelor ruse în Transnistria. Am luat cunoștință de acest proiect de lege și îl consider unul periculos pentru interesele naționale ale Republicii Moldova.
 
-   Cât de periculos este acest proiect de lege, mai ales în situația în care avem un război în coasta țării? Cât de oportun acum este un astfel de proiect?

-   Din punct de vedere legal, acest proiect, în cazul în care va fi adoptat, nu va schimba mare lucru, pentru că deja în Constituția Republicii Moldova, neutralitatea este stipulată. Este altceva că această neutralitate, cu acest proiect de lege sau fără el, este o neutralitate falsă, pentru că nu poți fi neutru având trupe ruse pe teritoriul țării și o parte a teritoriului ocupate de Rusia. Deci, acest proiect nu are nicio logică și nu va schimba situația pe teren din Republica Moldova.

-  Credeți că se înscrie în jocul politic al partidelor de stânga în preajma alegerilor locale, pentru acapararea a cât mai multor voturi?

-  Cred că nu este vorba de acapararea a câtor mai multor voturi se știe că anumite forțe politice din Republica Moldova reprezintă interesele Rusiei iar acest proiect de lege este ăropus anume de aceste forțe pro-rusești din R. Moldova, care văd viitorul Republicii Moldova nu în Uniunea Europeană, dar în Uniunea Euroasiatică. Iar acest proect de lege este o încercare mimată a unor forțe politice de a ancora și mai mult Republica Moldova în zona de influență rusă.

-  Dle ambasador, în opinia dumneavoastră, cum se explică faptul că în situația unui război în Ucraina, cetățenii Republicii Moldova continuă să nu aibă încredere în  NATO ?

-  Cred că este vorba nu doar despre aderarea Republicii Moldova la NATO, dar în general despre opțiunea pro-europeană a Republicii Moldova. Și această opțiunea foarte slabă, aș spune, a societății moldovenești față de integrarea europeană și față de Europa, cred ca este rezultatul propagandei ruse foarte puternice în Republica Moldova. Republica Moldova este probabil unicul stat care are un guvern pro-european, care-și propune o agendă  pro-europeană, dar, în același timp, admite pe teritoriul său zeci de posturi rusești, care fac propagandă anti-europeană, anti-NATO, în general împotriva cursului declarat pe care și l-a propus guvernul.

-  La solicitarea autorităților de la Chișinău se discută despre deschiderea unei reprezentanțe a NATO la Chișinău, după exemplul Georgiei și al Ucrainei, când va fi deschis acest oficiu?

-  Există un oficiu al NATO și în Rusia, spre exemplu, dar în ceea ce privește deschiderea oficiului NATO la Chișinău, am subliniat și cu alte ocazii, că în prezent suntem în procesul de negociere a Acordului.

Recent am transmis varianta cu observațiile părții moldovenești, acum așteptăm ca Alianța să ne transmită varianta de acord revăzută pentru a fi aprobată de către Chișinău. Acest oficiu va avea un statut diplomatic, conform legislației din Republica Moldova, va trebui să fie aprobat de către Parlament. Oficiul ca atare își propune să fie o legătură directă între autoritățile Republicii Moldova și Alianța Nord Atlantică. Va avea un anumit număr de funcționari, va ajuta la implementarea proiectelor NATO în Republica Moldova.

- Dle Ambasador Mihai Gribincea, Vă mulțumim.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău