Evzmd.md | R.Moldova se pregătește să schimbe definitiv macazul european în pași grăbiți spre Est (Revista presei )

  • 30 Noiembrie 2019 14:14
Evzmd.md | R.Moldova se pregătește să schimbe definitiv macazul european în pași grăbiți spre Est (Revista presei )

Revista presei din 30 noiembrie 2019

„Promisiunea lui Filip nu s-a realizat: Săptămâna a trecut, dar Botnari nu a demisionat, titrează Cotidianul. Publicația amintește că, deși președintele Partidului Democrat Pavel Filip declara luni, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că Botnari își va depune mandatul de deputat până la sfârșitul acestei săptămâni, acest gest făcând parte din procesul de reformare a partidului. La ședința de vineri a Parlamentului nu a fost însă vreun anunț cu privire la o cerere a lui Botnari de a demisiona. El nu a apărut însă nici la ședință, fiind anunțat drept absent. Botnari nu a mai participat la o ședință a Parlamentului din luna august, el aflându-se mai mult în Marea Britanie. Constantin Botnari a fost numit, de-a lungul timpului, „Borsetka” lui Vladimir Plahotniuc, fiind considerat omul cel mai de încredere al fostului lider PDM, având grijă să-i care acestui geanta cu bani, telefoane mobile sau alte bunuri. Odată cu fuga lui Plahotniuc din Republica Moldova, și Botnari a dispărut din viața publică”, notează Cotidianul.

Ziarul de Gardă, scrie într-un editorial semnat de Aneta Grosu despre „Viceprimarii respinși, dar votați”. „Orașul Chișinău, are nu doar primar, dar și viceprimari, patru la număr, trei dintre care au fost votați după un eșec suportat acum o săptămână. Nici un consilier municipal nu a explicat de ce, pe 20 noiembrie, în cadrul aceluiași Consiliu Municipal, candidaturile lui Ilie Ceban, a Ingăi Ionesi și a Angelei Cutasevici, la funcția de viceprimari de Chișinău, au fost respinse, iar pe  27 noiembrie, au fost deja susținute cu majoritatea de voturi. Ce fel de înțelegeri, ce fel de promisiuni și ce negoțuri au avut loc, astfel încât, în grabă mare, cei trei să fie acceptați de CMC? Autoarea subliniază că în ședința CMC, consilierii nu discutat despre calitatea apei consumate în instituțiile școlare,  calitatea alimentației din grădinițe, gropile și întunericul de pe străzile Chișinăului, mizeria din zonele piețelor agricole, transportul public care circulă când și cum apucă sau construcțiile ilegale din zonele verzi… Așa cum numirea viceprimarilor constituie prerogativa primarului general, Ion Ceban și-a ales echipa, iar membrii CMC au acceptat-o, fără a pune la îndoială profesionismul sau empatia acestora. Singurele îndoieli ale unor membri ai CMC au fost legate de apartenența politică a celor patru viceprimari. De altfel, tot în cadrul ședinței a fost vizibilă și altă calitate a membrilor CMC. Pentru viceprimari au votat, stabil și neîndoielnic, câte 27 de consilieri (PSRM, PDM, Partidul Șor și Victor Chironda). Ceilalți 24, deși nu au votat „pentru”, au decis să se abțină. Doar într-un singur caz, câțiva consilieri PAS au votat împotrivă. Care-i problema? În diferență. Diferența dintre a respinge și a te abține. A fost un exercițiu simplu la prima vedere, dar care a demonstrat lipsa de curaj a celor care, nevrând să voteze pentru viceprimarii lui Ceban, au preferat abținerea și nu votul contra. De fapt, e un subiect mai complex, din zona calităților morale și a integrității oamenilor noștri politici”, comentează autoarea.

 „Moldova se pregătește să schimbe definitiv macazul european în pași grăbiți spre Est, potrivit unei analize publicată pe evzmd.md. Noul guvern de la Chișinău, condus de Ion Chicu, da semne la numai câteva săptămâni distanță de la învestire că orientarea politică a R. Moldova se va muta dinspre cursul european spre unul euro-asiatic. Măsurile luate apriori de a căuta împrumuturi înspre Rusia, în lipsa unor reforme care să concorde cu angajamentele luate de Moldova prin Acordul de Asociere semnat în iunie 2014 cu UE, prevestesc o schimbare radicală de macaz în orientarea externă a statului”, scrie Evenimentul Zilei. Publicația se referă și la declarația premierului de a suspenda relațiile cu FMI, la proiectul bugetului pentru 2020 – „făcut pe genunchi”, atenționând că „într-un astfel de peisaj sumbru din perspectiva politică și economică, R. Moldova este foarte aproape de a începe o nouă era a declinului economic. Unul cauzat de îndepărtarea de Uniunea Europeană după aproape 10 ani de drum sinuos”.

Despre „Bugetul cu botox”  al guvernului „tehnocrat” al lui Dodon scrie și editorialul Ziarului Național, Nicolae Negru. „Guvernul planifică să cheltuiască în anul viitor din bugetul public 51,5 miliarde de lei, în timp ce veniturile vor însuma doar 44,1 de miliarde de lei. Premierul Chicu cu miniștrii săi se aventurează să-și ia asupra lor obligații „istorice”, știind că nu au cum acoperi deficitul-record de 7,4 miliarde de lei. Cât de serios e să mizezi pe niște credite din partea Rusiei, în condițiile în care nu există încă o decizie a Guvernului rus în acest sens și nu se știe cât ne va costa împrumutul ei? Sau se știe? Plătim cumva, așa cum a sugerat Ion Leahu pentru REL, cu semnarea protocolului de la Bratislava, pe care a refuzat să-l semneze Guvernul Maiei Sandu? – se întreabă autorul. Autorul constată că Guvernul „tehnocrat” e mai curând electoral și trișează, asigurând în buget doar partea de cheltuieli de care depinde realegerea lui Dodon (indexarea pensiilor de două ori pe an, majorarea a tot felul de indemnizații și alocații). Investițiile suplimentare promise în infrastructură, transformarea Republicii Moldova într-un „șantier” rămân nesusținute financiar. Colapsul, pe care îl anticipează Maia Sandu, va fi evitat, dar, ca și mai înainte, cu prețul dezvoltării sau îndatorându-i pe urmașii noștri. Deocamdată, Guvernul lui Dodon are nevoie nu atât de împrumutul rus, cât de promisiunea de împrumut, pentru a „umfla” bugetul fără niciun efect, decât cel demagogic și populist, la capitolul investiții. E cum a-i pompa obrajii cu botox ca să arate mai frumos„, comentează autorul.

Ziarul Național reține observația Ambasadorului Daniel Ioniță: Proiectele derulate România și UE în R. Moldova, trecute sub tăcere. „Ajungem în situația în care noi, ca și alți parteneri occidentali, derulăm proiecte aici și alții trag foloasele” – titrează publicația. „România susține parcursul european al R. Moldova, iar pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor din stânga Prutului sunt necesare „reforme, reforme, reforme”, declară Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță. Într-un interviu acordat pentru DW, Ambasadorul Ioniță a amintit declarația președintelui Klaus Iohannis, după schimbarea Guvernului de la Chișinău, afirmând că susținerea financiară din partea României va fi strict condiționată de derularea reformelor necesare R. Moldova. Diplomatul român și-a exprimat nemulțumirea că numeroasele proiecte finanțate de România în R. Moldova fie au fost trecute sub tăcere în campania pentru alegerile locale generale, fie și le-au asumat alții. „Am observat că în campania electorală din alegerile locale recente foarte puțini, dacă chiar deloc, dintre candidații care au participat în cursă, au utilizat proiectele derulate de România, dar și de alți parteneri occidentali, în folosul substanțierii parcursului european. Ori le-au trecut total sub tăcere, ori le-au ignorat, ori le-au prezentat ca fiind realizate în exclusivitate de autoritățile respective. Noi, însă, ne dorim ca aceste proiecte să fie prezentate așa cum sunt. Pentru mine este și o obligație de ambasador să menționez de fiecare dată faptul că acele proiecte au putut fi realizate cu sudoarea frunții românilor din dreapta Prutului. Pentru că Guvernul României de acolo a luat banii din taxele și impozitele plătite de români în folosul cetățenilor de aici. Mi-aș fi dorit, personal, să existe o mai mare vizibilitate a acestor proiecte, inclusiv pe durata campaniei electorale. Altfel, ajungem în situația în care noi, ca și alți parteneri occidentali, derulăm proiecte aici și alții trag foloasele”, a declarat Daniel Ioniță pentru DW. În același interviu, Ambasadorul României a adăugat că a citit „cu foarte mare atenție” programul de guvernare asumat de prim-ministrul Ion Chicu și că Bucureștiul va fi atent la modul cum va fi pus în practică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău