Plahotniuc vrea să se întoarcă la Moscova? „Ilan Șor ar putea să negocieze pentru el” (Revista Presei)
-
13 Iunie 08:58
Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, propulsată în funcție de partidul declarat neconstituțional Șor și cu statut de învinuită pentru acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organiza, a fost inclusă în lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor de către Statele Unite ale Americii, scrie portalul Anticorupție. Trezoreria americană a publicat o dispoziție în acest sens miercuri, 12 iunie. Evghenia Guțul urmărește să justifice eventuala agresiune rusă împotriva Republicii Moldova pentru pretinsa apărare a vorbitorilor de rusă din regiunea găgăuză și republica separatistă transnistreană, arată și un studiu al Institutului pentru Studiului Războiului. Conform documentului, în privința lui Guțul, au fost luate astfel de măsuri „pentru complicitate activă acordată lui Ilan Șor și formațiunii sale politice, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”. Într-o reacție, premierul Dorin Recean a sugerat justiției din Republica Moldova să abordeze o reacție promptă, să-și facă datoria și să apere interesul statului și al cetățenilor.
În ediția de astăzi, Ziarul de Gardă conturează discrepanțele dintre narațiunile promovate de politicienii afiliați Kremlinului, printre care se numără Igor Dodon, Ilan Șor și Irina Vlah, care declară că Republica Moldova se înarmează intensiv pentru a se pregăti de război, și realitatea, care arată că, deși bugetul Ministerului Apărării a crescut în ultimii doi ani, el rămâne la valori modeste, jumătate din acesta fiind destinat întreținerii forțelor armate și plății salariilor personalului militar. Aflați la rubrica Reporter Special despre evoluția sumelor alocate Ministerului Apărării și care ar fi achizițiile planificate pentru 2024 ale instituției.
Tot în această ediție, la rubrica Anchete, aflați despre proiectul nefinalizat al bașcanei Evghenia Guțul, „GagauziyaLand”. Conducerea autonomiei găgăuze acuză Guvernul și Președinția pentru obstacolele impuse asupra finalizării proiectului prin diverse controale efectuate pe șantier. Potrivit autorităților de control din domeniul construcției, în timpul controalelor desfășurate în conformitate cu legea au fost depistate mai multe nereguli. Reporterii ZdG au vizitat șantierul de construcție al parcului de distracții „GagauziyaLand” pe 27 mai, iar potrivit acestora, lucrările erau în toi, în ciuda afirmațiilor oficialilor din Găgăuzia.
Plahotniuc vrea să se întoarcă la Moscova? „Ilan Șor ar putea să negocieze pentru el”, titrează Jurnal.md. Unele voci spun că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care s-ar afla acum în Cipru, ar căuta protecție și securitate la Moscova. Deși informațiile nu sunt confirmate de surse oficiale, deputatul PAS Lilian Carp a menționat, în platoul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că nu vede un impediment într-o potențială colaborare dintre cele două părți, atât timp cât Kremlinul își dorește destabiliazare pentru Republica Moldova, iar Plahotniuc - un loc sigur pentru propria persoană. Parlamentarul s-a arătat aproape convins că, pentru a-și îndeplini obiectivele în ceea ce privește Republica Moldova, Republica Moscova ar fi în stare să accepte colaborarea cu oricare dintre fugari.
Jurnal.md relatează că mai mulți deputați de opoziție și preoți au făcut ieri coadă la Ambasada Rusiei pentru a Marca Ziua Națională a Federației Ruse. În curtea misiunii diplomatice, au fost parcate multe mașini de lux, unele cu numere de înmatriculare ale regimului de la Tiraspol. Printre cei veniți la eveniment au fost deputații Vasile Bolea, Marina Tauber, Vadim Fotescu și bașcanul Evghenia Guțul, recent întorși de la congresul blocului Victorie/Pobeda de la Moscova. Unul după altul, la Ambasada rusă au venit deputați ai blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și membri ai blocului nou creat la Moscova de către fugarul Ilan Șor. Cei veniți la recepție nu văd o problemă în faptul că evenimentul este organizat de un stat agresor. O astfel de recepție a fost organizată și anul trecut, iar la eveniment nu au lipsit nici atunci deputații din opoziție. Războiul pornit de Rusia în Ucraina a făcut zeci de mii de victime, morți și răniți, milioane de ucraineni au fost nevoiți să se refugieze în alte țări, iar Rusia a devenit un stat izolat pe plan internațional.
Clubul „Interdnestrcom”, afiliat holdingului „Sheriff” și echipa așa-numitului „minister al apărării” din regiunea transnistreană au devenit campionii Moldovei la minifotbal, scrie Zona de Securitate. Duminică, 9 iunie, a avut loc ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului. Echipa „Interdnestrcom” a câștigat Seria națională, iar echipa așa-numitului „minister al apărării” din regiunea transnistreană a devenit câștigătoarea Seriei A. La competiție au participat și echipele Uzinei Metalurgice de la Râbnița și cea a Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Sportul este în afara politicii, a răspuns Federația de Futsal. Jurnaliștii de la Zona de Securitate care a mai scris la acest subiect subliniază că în realitate fotbalul nu poate fi în afara politicii. Acest subiect este discutat activ în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a făcut imposibilă participarea sportivilor ruși la competițiile internaționale. În cazul Republicii Moldova, țara noastră este reprezentată la nivel internațional la meciurile de fotbal și futsal de echipe din Tiraspol, asociate oligarhului Viktor Gușan. El controlează cea mai mare parte a economiei regiunii transnistrene, precum și pe reprezentanții autorităților de facto. Majoritatea acestora au lucrat în trecut pentru companiile din holdingul „Sheriff”. Organizația pentru drepturile omului „Promo-LEX” la fel atenționează că fotbalul nu poate fi în afara politicii atât timp cât sunt încălcate flagrant drepturile omului în regiunea transnistreană.