Evenimentul Zilei: Zece ani de Parteneriat Estic – Moldova a avut un bun început, dar ”luna de miere” s-a încheiat când pe scenă au apărut rivalitățile politice interne (Revista presei)

  • 07 Mai 2019 09:46
Evenimentul Zilei: Zece ani de Parteneriat Estic – Moldova a avut un bun început, dar ”luna de miere” s-a încheiat când pe scenă au apărut rivalitățile politice interne (Revista presei)

Revista presei - 07 Mai 2019

”Primul deceniu al Parteneriatului Estic aduce beneficii mixte pentru R. Moldova”, titrează Evenimentul Zilei o analiză a ceea ce a avut loc în această perioadă. Publicația citează un comentariu de Balkan Insight, în care se menționează că, ”de la lansarea oficială a Parteneriatului Estic (PaE) pe data de 7 mai 2009, la Summitul Parteneriatului Estic de la Praga, Republica Moldova a suferit mari transformări dar, potrivit experților, mai rămân încă multe de făcut pentru a transforma această țară post-sovietică într-o adevărată democrație de tip occidental”.

Astfel, ”Moldova a avut un bun început în 2009, iar Bruxelles-ul a apreciat modul în care Chișinăul aplica reformele și schimbările necesare pentru ca țara să se apropie mai mult de valorile și principiile europene. Grație acestui lucru, Chișinăul a devenit celebru la nivel internațional, oficialii europeni considerându-l  „elevul eminent ” al clasei. (…) Cu toate astea,  „luna de miere” a durat aproximativ trei ani și jumătate, până la sfârșitul anului 2012, când pe scenă au apărut rivalitățile politice interne”, mai notează sursa citată.

Autorii amintesc despre omorul din Pădurea Domnească, ce ”a provocat o adevărată luptă pentru putere între fostul premier Vlad Filat și principalul său adversar, magnatul Vlad Plahotniuc”, despre semnarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb cu UE, de arestarea fostului premier Vlad Filat și alegerea președintelui pro-rus Igor Dodon și despre invalidarea alegerilor din capitala Republicii Moldova.

Odată cu alegerile parlamentare de pe 24 februarie a.c., PD nu s-a mai declarat un partid proeuropean și a adoptat o poziție mai naționalistă, mult mai apropiată de retorica socialiștilor și de tematica sovietică legată de problemele identității, care dezbină societatea pe criterii etnice și geopolitice”, mai notează sursa citată.

Portalul Anticorupție.md publică un interviu cu președinta PAS, Maia Sandu, preluat de pe același Balkan Insight, despre care sunt prioritățile în perioada următoare și despre cum decurg discuțiile cu PSRM pentru susținerea pachetului anti-oligarhic. Referitor la vizitele lui Igor Dodon la Moscova, Maia Sandu crede că ”vizitele acestea arată prost pentru că demonstrează lipsă de independență în decizii. În al doilea rând, se pare că Igor Dodon și PSRM este prins între două forțe, și față de Moscova care a investit masiv în acest partid și în cariera lui politică, dar și față de Plahotniuc. Acum el încearcă să împace așteptările acestor două forțe și nu cred că este foarte ușor pentru el. Se găsește într-o situație mai dificilă, dar va încerca, așa cum face întotdeauna să țină cont de interesul său personal”, o citează portalul Anticorupție.md pe lidera PAS.

O companie din Lituania a câștigat din prima cel mai mare contract din acest an pentru prestarea de servicii de alimentație în 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni, scrie portalul Mold-StreetUAB Pontem, deși are o reputație îndoielnică, va primi 180 de milioane de lei din bugetul Republicii Moldova pentru acest scop. Proiectul este unul pilot și prevede externalizarea serviciilor de alimentație a copiilor și adolescenților în instituțiile de educație din raionul Strășeni. La doar câteva săptămâni de la lansarea lui, premierul Pavel Filip s-a și grăbit să-l laude drept un proiect ce va fi implementat cu succes, precizând că acesta va fi extins ulterior la nivelul întregii țări.

 La 6 mai s-au împlinit 4 ani de când Ilan Șor a fost arestat în dosarul privind furtul miliardului, notează publicația de limbă rusă Newsmaker. În această perioadă, Șor a reușit să devină primar al orașului Orhei, în ciuda acuzațiilor, și a devenit membru al parlamentului, în pofida verdictului în primă instanță, prin care a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare, scrie Newsmaker, ce a analizat cazul Șor și a căutat să afle de ce Curtea de Apel Cahul nu a dat încă un verdict final, amintind despre mai multe ședințe amânate la această instanță.

Și Ziarul de Gardă notează că, la 4 mai 2015, președintele Parlamentului, Andrian Candu, publica pe blogul său primul Raport Kroll, în pofida argumentelor enunțate de guverare la capitolul confidențialitate a datelor. La scurt timp după ce a fost făcut public primul raport al companiei Kroll, care vorbea despre Ilan Șor drept principal beneficiar al fraudei din sistemul bancar, controversatul businessman a fost reținut pentru abuz în serviciu la administrarea „Băncii de Economii” SA și „Banca Socială” SA . La aproape patru ani, dosarul respectiv încă nu a ajuns pe masa justiției, iar în privința lui Șor, care între timp a devenit deputat în Parlamentul R. Moldova, nu există nicio măsură preventivă.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău