Evaluarea Consiliului Europei privind progresul luptei și prevenirii corupției în Rep. Moldova: Respectarea recomandărilor rămâne nesatisfăcătoare la nivel general
-
19 Mai 2023 12:12
Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) a publicat raportul privind reformele implementate de Republica Moldova în domeniul luptei și prevenirii corupției, transmite Radio Chișinău.
GRECO concluzionează că Republica Moldova a implementat în mod satisfăcător sau a tratat într-un mod satisfăcător șase dintre cele optsprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare a rundei a patra. Dintre recomandările rămase, zece au fost parțial implementate și două nu au fost implementate.
În ceea ce privește deputații, în afară de o practică parlamentară de ridicare a imunității, progresul în implementarea recomandărilor restante este destul de absent.
Rămâne de adoptat un cod de conduită pentru parlamentari, care să includă reguli pentru diferite situații de conflict de interese și pentru interacțiunile cu terți/lobbyiști.
Ar trebui depuse eforturi mai puternice pentru a actualiza site-ul web al Parlamentului cu informații despre proiectele llegislative, pentru a organiza consultări publice semnificative și pentru a asigura o luare în considerare adecvată a contribuțiilor publicului. Autoritatea Națională de Integritate continuă să aibă un personal insuficient și să aibă nevoie de o strategie instituțională.
În ceea ce îi privește pe judecători, înlăturarea calității de membru cms din oficiu CSM a Ministrului Justiției și a Procurorului General - care este un pas important în sine, stabilirea criteriilor de alegere a judecătorilor. și membrilor CSM, obligația statutară a CSM de a-și motiva toate deciziile, adoptarea de decizii motivate în materie disciplinară și anumite modificări ale procedurii disciplinare a judecătorilor sunt evoluții pozitive.
Cu toate acestea, trebuie subliniat că procesul de pre-verificare a candidaților la CSM, verificarea propusă pentru anumite categorii de judecători, precum și rolul sporit al ministrului Justiției în convocarea Adunării Generale a Judecătorilor afectează negativ implementarea anumite recomandări restante și poate inversa realizările realizate până în prezent.
În ceea ce privește procurorii, sunt în curs de desfășurare proiecte de amendamente pentru desființarea calității de membru din oficiu a Ministrului Justiției și a Președintelui CSM în Consiliul Superior al Procurorilor și pentru revizuirea și consolidarea cadrului legal privind răspunderea disciplinară a procurorilor. Autoritățile sunt încurajate să adopte modificările propuse și să pună în aplicare punerea în aplicare a recomandărilor restante.
GRECO concluzionează că nivelul scăzut actual de conformitate cu recomandările rămâne „la nivel general nesatisfăcător” și solicită Republicii Moldova să furnizeze un raport privind progresul în implementarea recomandărilor restante până cel târziu la 31 martie 2024.
Întregul raport îl puteți accesa aici.