Europarlamentarul Eugen Tomac: „Republica Moldova poate deveni povestea de succes pe care a ratat-o în urmă cu 10 ani de zile”

  • 22 Februarie 09:27
Europarlamentarul Eugen Tomac: „Republica Moldova poate deveni povestea de succes pe care a ratat-o în urmă cu 10 ani de zile”

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă Republica Moldova este să-și mențină ritmul alert de implementare a angajamentelor pe care și le-a asumat în justiție, în chestiuni ce țin de comerț și de combaterea infracțiunilor, pentru că poate deveni povestea de succes pe care a ratat-o în urmă cu 10 ani de zile, a declarat pentru Agerpres eurodeputatul Eugen Tomac.

Eurodeputatul susține că este important semnalul politic care a fost dat prin aprobarea de către Consiliul European a începerii negocierilor de aderare cu Republica Moldova, dar că "acum urmează partea cea mai grea".

"Sunt multe capitole unde evident că toată lumea ține cont de context, de riscuri la care este expusă Republica Moldova. Dar în același timp intrarea în Uniunea Europeană nu este un bilet de bună purtare, ci el implică un întreg proces care ține de funcționarea statului, de valori, de mecanisme, și aici guvernul de la Chișinău a demonstrat că are voință, determinare, angajament politic destul de consistent, cu substanță. Însă peste noapte nu se poate schimba un sistem într-un stat post-sovietic, măcinat de corupție, măcinat de un exod masiv al populației", a declarat Tomac, marți, pentru AGERPRES.

El a adăugat că aproape 30% din populația Republicii Moldova este plecată peste hotare, în cea mai mare parte în state ale Uniunii Europene. "Și mai există și o realitate politică, și anume că peste 50% din cetățenii Republicii Moldova sunt cetățeni ai Uniunii Europene prin cetățenia română", a precizat eurodeputatul din grupul PPE.

El crede că într-un astfel de context negocierile de aderare pot avansa, dar nu cu aceeași intensitate ca în ultimul an, având în vedere situația din Uniunea Europeană.

"Evident că alegerile din 9 iunie sunt deja pe buzele tuturor, Comisia funcționează, are instituții puternice care își fac treaba indiferent de contextul politic, dar acest aspect nu trebuie ignorat, pentru că, evident, unii comisari se vor regăsi probabil în viitorul colegiu, alții nu. Însă cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă Republica Moldova este să își mențină ritmul alert de implementare a angajamentelor pe care și le-a asumat în justiție, în chestiuni ce țin de comerț, în chestiuni ce țin de combaterea infracțiunilor", a pledat Eugen Tomac.

El și-a exprimat convingerea că "Republica Moldova poate deveni povestea de succes pe care a ratat-o în urmă cu 10 ani de zile, când a existat o deschidere la fel de puternică pentru guvernarea de atunci, care a deturnat sensul integrării europene. Și, până acum, președinta Maia Sandu a demonstrat că poate împinge societatea cu pași destul de rapizi în proiectul integrării europene".

Eugen Tomac a precizat că el personal consideră că "intrarea Republicii Moldova reprezintă primul pas spre întregirea României cu Republica Moldova sau Republicii Moldova cu România".

"Cred că aici nu există un singur câștigător, ci ambele state vor avea de câștigat în urma unui astfel de proces, dar el, la fel, este de durată și se va realiza atunci când cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului vor îmbrățișa această idee. Important este să vorbim cu calm, cu luciditate, cu argumente și despre această perspectivă", a mai spus eurodeputatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău