Europarlamentarul Cristian Bușoi: R. Moldova, prioritate pentru România când vom fi în situația de a dona vaccin anti-Covid 19

  • 15 Decembrie 2020 13:24
Europarlamentarul Cristian Bușoi: R. Moldova, prioritate pentru România când vom fi în situația de a dona vaccin anti-Covid 19

Republica Moldova va fi o prioritate pentru România când țara noastră va fi în situația de a ști câte vaccinuri anti-COVID are în exces și le va putea dona, dar este prematur să se discute ce cantitate concretă de vaccinuri din ceea ce va contracta România va merge spre Republica Moldova, a declarat marți eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru programul EU4Health.

Întrebat în cadrul unui briefing cu jurnaliștii români dacă există posibilitatea ca România să doneze o parte dintre vaccinurile sale anti-COVID contractate prin mecanismul comun al UE către Republica Moldova, Cristian Bușoi a declarat că posibilitatea există și că, în mod cert, aceasta ar fi o prioritate pentru România la momentul potrivit.

"Nu cred că a fost vreo discuție concretă între guvernul României și guvernul Republicii Moldova. Mai ales că, știți bine, suntem concentrați în acest moment în a vaccina populația din România. Chiar dacă cele 600 de milioane de doze par a fi mai multe decât populația UE, trebuie să și ajungem să avem efectiv cele 600 de milioane de doze, pentru că lucrurile nu sunt atât de simple, aceasta este cantitatea maximă. De asemenea, știți că pentru anumite vaccinuri este nevoie de două vaccinări, de două rapeluri, de două doze, deci va trebui să vedem în practică cum se întâmplă acest lucru", a spus Bușoi, citat de Agerpres.

El a adăugat că, deși capacitatea mondială de producție a vaccinurilor a fost mult îmbunătățită și se lucrează în trei schimburi la toate companiile care produc vaccinuri, "până să ajungă să producă miliardele de vaccinuri necesare anti-COVID, dintre care 600 de milioane sunt pentru UE, va mai dura".

"După cum bine spunea dna Ursula von der Leyen, există o posibilitate teoretică de a face aceste donații, dar aceasta nu este o posibilitate imediată. Pentru început probabil că vor veni în România o parte dintre doze și vom vedea, pe măsură ce alte vaccinuri vor fi aprobate, care va fi momentul la care vom avea vaccinuri în exces", a explicat raportorul PE pentru EU4Health, programul european de sănătate pe următorii șapte ani pentru care s-a ajuns luni la un acord cu Consiliul UE.

Eurodeputatul a precizat că aceste vaccinuri în exces ar putea exista în urma refuzului unei părți a populației de a se vaccina împotriva COVID-19. "Dar pe moment cred că e puțin prematur să începem să discutăm cât la sută sau câte doze din ceea ce va contracta România va merge către Republica Moldova. R. Moldova ar fi prioritatea noastră, nu cred că ne gândim să mergem să donăm către alte țări", a asigurat Bușoi.

  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-4,57
Cer fragmentat
Umiditate:88 %
Vint:0,45 m/s
Tue
-4
Wed
-1
Thu
-1
Fri
3
Sat
1

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău