Europarlamentarii veniți la Chișinău - îngrijorați și dezamăgiți de decizia autorităților privind votul mixt
-
04 Aprilie 2018 13:56
Modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția a scăzut încrederea Uniunii Europene în autoritățile de la Chișinău, dar a întârziat mult și acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro, susțin membrii unei Delegației a Parlamentului European aflată într-o vizită de documentare în Republica Moldova.
Oficialii de la Bruxelles atrag atenția și la necesitatea urgentării reformelor în domeniul justiției, combaterii corupției, asigurarea libertății mass-media, dar și asigurarea unor alegeri libere și corecte. Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, conducătorul Comisiei pentru Bugete din cadrul delegației a declarat, într-o conferință de presă, că modificarea legislației electorale anul trecut, prin introducerea sistemului mixt, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția a fost privită cu îngrijorare de UE, iar dacă alegerile vor avea loc în baza noului sistem, acest lucuru va duce la scăderea încrederii Bruxellesului în autoritățile de la Chișinău.
El a menționat că modificarea sistemului electoral a întârziat cu cel puțin un an și acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro și, deocamdată, nici nu se cunoaște când va ajunge prima tranșă. Totodată, el a exprimat îngrijorarea Bruxellesului și față de cazurile de intimidare a unor aleși locali. „Vă imaginați că dacă alegerile se vor desfășura în conformitate cu această legislație este, și o spun foarte clar, o pierdere a încrederii instituțiilor UE în politicienii care au procedat la aceste modificări. Membrii delegației noastre sunt conștienți cu privire la situația din presă și la eventuale presiuni asupra oamenilor politici la nivel local și vom examina acest lucru foarte serios”, a subliniat Siegfried Mureșan.
Uniunea Europeană dorește să susțină Republica Moldova în aplicarea Acordului de asociere, inclusiv a celui de liber schimb, care au adus beneficii tangibile pentru cetățeni, a declarat și europarlamentara Laima Andrikienė. Ea a afirmat că autoritățile au reușit să realizeze anumite reforme, dar mai sunt multe de făcut, în special în domenii ca justiția, corupția, libertatea presei și asigurarea unor alegeri libere și corecte. „Am fost dezamăgiți că de anumite recomandări fundamentale ale Comisiei de la Veneția nu s-a ținut cont. Am amintit interlocutorilor noștri că respectarea mecanismelor democratice este o condiție sine qua non pentru acordarea asistenței macrofinanciare”, a spus. Laima Andrikienė
De asemenea Laima Andrikiene a accentuat îngrijorarea Uniunii Europene față de modificarea sistemului electoral. Europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete se află în vizită în Republica Moldova pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE. Ulterior va fi elaborat un raport de evaluare care va fi adoptat la sfârșitul anului.