Europa vrea să stocheze gaze naturale în depozitele subterane din Ucraina (Bloomberg)

  • 12 Iunie 2023 10:53
Europa vrea să stocheze gaze naturale în depozitele subterane din Ucraina (Bloomberg)

Comisia Europeană analizează posibilitatea stocării de gaze naturale în depozite subterane aflate în vestul Ucrainei, pentru a face față consumului crescut de la iarnă. Deși ideea de a stoca gaze într-o țară aflată în război poate părea nesăbuită, poziția și capacitatea de stocare a depozitelor ucrainene fac ca raportul riscuri - beneficii să fie în favoarea acestei soluții, scrie Bloomberg într-o analiză preluată de Agerpres.

La aproape 90 de kilometri de granița Ucrainei cu Uniunea Europeană o rețea de conducte și pompe oferă un indiciu cu privire la ceea ce ar urma să fie o componentă importantă a eforturilor blocului comunitar de a-și asigura aprovizionarea cu energie și a dejuca planurile lui Vladimir Putin.

Depozitul de gaze de la Bilche-Volytsko-Uherske (vestul Ucrainei) poate stoca o cantitate de gaze naturale de patru ori mai mare decât cel mai mare depozit din Germania și se conectează ușor cu rețeaua de gazoducte a blocului comunitar, grație rolului de decenii jucat de Ucraina drept rută de tranzit pentru energia rusească, se arată într-o analiză Bloomberg.

Stocarea unui combustibil esențial într-o țară vizată de atacuri cu rachete poate suna ca o idee nebunească. Însă această idee câștigă susținători care cred că facilitățile sunt suficient de departe de linia frontului pentru a fi considerate sigure, iar unii traderi susțin că riscurile sunt acceptabile.

Garanții pentru eventuale pierderi Oficialii europeni se gândesc acum dacă să sprijine legăturile cu Bilche-Volytsko-Uherske și alte facilități de depozitare amplasate pe teritoriul Ucrainei, care deține cea mai mare rețea de peșteri subterane unde pot fi depozitate gaze ce pot fi utilizate în timpul iernii.

În condițiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze din UE este deja de peste 70%, stocarea de gaze în Ucraina ar putea ajuta la evitarea unei crize în lunile următoare. „Depozitele din Ucraina pot ajuta la echilibrarea ofertei și cererii în a doua jumătate a verii acestui an, având în vedere conexiunile excelente cu piețele de gaze din UE”, a informat grupul german de utilități RWE AG, care a utilizat deja facilitățile din Ucraina în trecut.

Pentru ca stocarea de gaze în Ucraina să devină viabilă, prețurile trebuie să scadă suficient de mult pentru a justifica costurile. În plus, cel mai probabil UE va trebui să intervină și să ofere o garanție împotriva potențialelor pierderi care au legătură cu conflictul din Ucraina.

Capacități subterane imense în Ucraina Inițiativa în derulare face parte din eforturile destinate evitării panicii de anul trecut care a provocat prețuri record la gaze și a obligat statele să intervină.

Pentru a proteja companiile și consumatorii, guvernele UE au alocat ajutoare de 646 miliarde de euro, potrivit think tank-ului Bruegel, și nu își permit o repetare a scenariului de anul trecut.

Depozitarea de gaze pentru Europa ar permite Ucrainei nu numai să genereze lichidități de care are mare nevoie, dar ar duce și la întărirea legăturilor cu blocul comunitar și ar contracara Rusia, după ce Kremlinul a încercat să folosească energia ca o armă pentru a slăbi sprijinul pentru autoritățile de la Kiev. Capacitățile de depozitare de gaze ale Ucrainei, amplasate la adâncimi de până la doi kilometri, se ridică la peste 30 de miliarde de metri cubi.

Operatorul ucrainean Ukrtransgaz va pune la dispoziție o treime din aceste capacități, echivalentul a aproximativ 10% din cererea de gaze a UE în trimestrul patru al anului trecut.

Ucraina oferă prețuri fixe „Piața ucraineană oferă stocare la un preț fix, ceea ce face din depozitarea de gaze în Ucraina o opțiune foarte atractivă și competitivă”, spune Marco Saalfrank, director la firma elvețiană de trading Axpo, care adaugă însă că riscurile trebuie reduse.

În timp ce industria asigurărilor evită Ucraina, disponibilitatea traderilor de a depozita gaze în Ucraina depinde de preț și dacă UE este să nu pregătită să ofere o garanție. Discuțiile cu privire la acest subiect continuă. Comisia Europeană „analizează dacă și cum garanțiile oferite de instituții publice ar putea sprijini deblocarea accesului la depozitele de gaze naturale din Ucraina”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tim McPhie.

La rândul său, Ukrtransgaz lucrează la implementarea garanțiilor pentru a reduce riscurile care au legătură cu războiul, în contextul în care face eforturi pentru a deveni o „baterie pentru Europa”, a precizat compania ucraineană, adăugând că solicitările pe care le-a primit au depășit estimările sale inițiale.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău