Europa și Africa, parțial de acord privind migrația

  • 12 Noiembrie 2015 09:54
Europa și Africa, parțial de acord privind migrația

În capitala Maltei se desfășoară în aceste zile două reuniuni importante: Summitul Uniunea Europeană - statele africane, pe problema migrației, și un Consiliu European extraordinar.

România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Europenii și africanii nu au reușit să se pună de acord încă asupra propunerii Uniunii de creare a unor centre pentru migranți în țările de tranzit spre Europa.

Acolo ar urma să aibă loc o primă evaluare a solicitanților de azil în Uniune. Chiar dacă aceste centre ar fi finanțate de europeni, statele africane sunt reticente.

"În ce privește eventualitatea centrelor pentru migranți în țări africane, considerăm că această chestiune delicată trebuie analizată serios, în contextul regulilor care guvernează spațiul nostru comun african, pentru că imigrația interregională se face pe principiul liberei circulații în spațiul comunității economice vest-africane. Dacă nu facem asta, nu ne respectăm propriile reguli", a spus președintele Senegalului, Macky Sall.

Argumentul european e că, dacă ar exista centre de primire a migranților în țările de tranzit, oamenii nu ar mai folosi rețelele de traficanți ca să ajungă în Europa și deci nu ar mai risca să-și piardă viața.

În schimb, în chestiunea contracarării traficanților, statele africane și cele europene sunt de acord că rețelele trebuie urmărite mai agresiv, dar încă nu e clar cum vor putea state ca Libia, care sunt șubrede din punct de vedere al guvernării, să lupte și cu traficanții.

De partea celalaltă a Mediteranei, europenii spun clar și aici, în Malta, că vor să descurajeze migrația economică, așadar nimeni nu va mai primi azil, decât dacă vine din Etiopia, Eritreea sau regiunile Sahel și Cornul Africii.

În acest punct, europenii par să îi fi convins pe africani că trebuie să pună cu adevărat în aplicare acordurile deja existente privind readmisia celor care nu primesc azil în Uniune.

"Este esențială readmisia în Africa a celor care nu se califică pentru statutul de azilanți în Europa. Este o normă internațională și o responsabilite a statelor față de cetățenii lor să țină ușile deschise pentru refugiați și migranți legali, dar și migranții ilegali trebuie retrimiși rapid și eficient în țările din care au venit. Întotdeauna e preferabilă întoarcerea voluntară, dar atunci când nu e posibilă, întoarcerea forțată este o condiție esențială pentru o bună aplicare a politicii de migrație", a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Pentru ca migranții ilegali să fie trimiși înapoi, europenii vor finanța planuri de readmisie, dar și logistica necesară.

La rândul lor, statele africane au spus clar aici, în Malta, că vor canale legale de migrație.

În acest punct, europenii au spus "da" și sunt gata să discute despre acorduri bilaterale privind facilitarea regimului de vize.

În plus, la summit-ul din Malta s-a stabilit deja semnarea unui acord al UE cu Etiopia, pentru a ajuta această țară să administreze fluxul intern de refugiați.

Între timp, și Sudanul a cerut un acord similar. Potrivit unor surse de la summit, se prefigurează aici în capitala malteză coagularea unei multitudini de acorduri bilaterale cu state africane, pentru că unele chestiuni sunt atât de specifice fiecărei țări în parte, încât e greu de ajuns la un acord global.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău