Europa Liberă | „Poate cel mai neașteptat discurs a fost cel al lui Dmitri Kozak” (Revista presei)

  • 04 Iunie 2019 09:39
Europa Liberă | „Poate cel mai neașteptat discurs a fost cel al lui Dmitri Kozak” (Revista presei)

Revista presei - 4 iunie 2019.

Presa de la Chișinău scrie despre vizitele de ieri ale celor trei oficiali din UE, SUA și Rusia și mesajele transmise actorilor politici din  Republica Moldova.

”Recomandări diametral opuse ale emisarilor din Est și Vest: coaliție sau anticipate?”, se întreabă Europa Liberă, care subliniază că ”poate cel mai neașteptat discurs a fost cel al lui Dmitri Kozak”, vice-premierul rus. ”Repetarea scrutinului, a spus emisarul Kremlinului, ar fi de fapt inevitabilă (…) pentru că „partidele care au obținut simpatiile alegătorilor sunt incompatibile și nu vor putea crea o coaliție statornică”. O joncțiune între aceste partide cu viziuni diametral opuse, a mai sugerat Kozak, ar avea rost doar pentru revenirea la sistemul electoral vechi, cel proporțional, schimbat - trebuie să amintim - în mixt prin contribuția esențială a socialiștilor, care ar fi avut însă doar de pierdut electoral urmare a acestei decizii, o spun într-un glas analiștii”, notează Europa Liberă.

Adevărul îl citează pe Comisarul european pentru politică europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, care spune că UE nu impune nimic Republicii Moldova: „Suntem interesați în a avea un Guvern stabil care va continua activitatea pentru creșterea nivelului de trai al moldovenilor”. Comisarul a chemat liderii partidelor politice să-și conjunge eforturile pentru binele cetățenilor și să se așeze la masa de negocieri.

Și Cotidianul publică declarațiile oficialului european, care a mai spus la Chișinău că ”Republica Moldova riscă să rămână fără un program de asistență financiară cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și, respectiv, cu Uniunea Europeană, dacă deputații nou aleși nu vor ajunge la o înțelegere și nu vor forma un guvern funcțional, iar în rezultat vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate”.

Deputatul din Blocul ACUM, Octavian Țîcu, este de părere că președintele Igor Dodon l-a adus pe vicepremierul rus Dmitri Kozak  la Chișinău pentru a include și Rusia în discuțiile care au loc în Republica Moldova, privind crearea unei majorități parlamentare, și pentru a echilibra situația în contextul vizitei comisarului european Johannes Hahn și a reprezentantului Departamentului de Stat al SUA Bradley Freden, scrie TV 8.

Publika TV scrie că președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit cu cei trei oficiali din străinătate aflați ieri la Chișinău. ”Discuțiile au vizat situația politică din țara noastră (…) Liderul PDM i-a informat de asemenea pe interlocutorii săi cu privire la acțiunile întreprinse de formațiunea pe care o conduce pentru constituirea unei majorități parlamentare și a unei guvernări eficiente, în scopul sprijinirii cetățenilor și evitării alegerilor anticipate”, mai notează sursa citată.

Iar Accent TV relatează despre întâlnirea lui Dmitri Kozak cu conducerea Partidului Socialiștilor. Postul citează dintr-un comunicat la socialiștilor care au afirmat că ”alegerile parlamentare anticipate sunt nedorite și și-au exprimat disponibilitatea de dialog și de căutare a unei soluții. Totuși, în cadrul acestor acțiuni, trebuie considerată poziția PSRM. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Partidul Socialiștilor este gata să participe în mod corespunzător la alegerile parlamentare anticipate”, notează postul de televiziune afiliat socialiștilor.

Cadrul legislativ normativ actual este insuficient, nu asigură protecția cuvenită a avocaților și trebuie ajustat, au semnalat mai mulți reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Republica Moldova, scrie portalul Anticorupție.md. Aceștia s-au declarat îngrijorați de faptul că automobilul unei avocate a fost incendiat. În opinia lor, incidentul reprezintă o acțiune de intimidare în exercitarea profesiei.

Ziarul de Gardă notează că Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu imaginile publicate pe rețelele de socializare în care un tânăr soldat a fost maltratat în cadrul uneia dintre unitățile Armatei Naționale. Potrivit Ombudsmanului, acesta nu este un caz izolat, deoarece și alți doi tineri au fost maltratați în aceeași zi, de către un tânăr în vârstă de 20 de ani. Potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului, angajații Direcției prevenirea torturii au întreprins o vizită de documentare în unitatea militară în care s-a produs incidentul.

Portalul Moldova.org face ”Radiografia drepturilor omului în Republica Moldova” și se întreabă ”De ce pierdem la CtEDO?”. În perioada 1998-2018, la CtEDO au ajuns peste 14.200 de plângeri trimise de către moldoveni, scrie publicația, ce relatează povestea lui Mihai Dogotar, ”care a ajuns la Curtea Europeană pentru că a fost plasat forțat într-un spital de psihiatrie, după ce a lovit-o pe Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei de atunci. Era anul 2014.Totul a început de la pensia mică pe care o primea”, scrie portalul Moldova.org.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău