Europa Liberă | Maria Roibu: „Dacă administrația de la Tiraspol vrea să obțină vreo cedare din partea Chișinăului, încearcă să preseze școlile. Atâta timp cât ei se folosesc de asta, situația va fi imprevizibilă” (Revista presei)

  • 01 Septembrie 2021 09:25
Europa Liberă | Maria Roibu: „Dacă administrația de la Tiraspol vrea să obțină vreo cedare din partea Chișinăului, încearcă să preseze școlile. Atâta timp cât ei se folosesc de asta, situația va fi imprevizibilă” (Revista presei)

Revista presei - 1 septembrie 2021.

„Dacă profesorii nu vor să se vaccineze, atunci să-și găsească altă ocupație”, a declarat premierul Natalia Gavriliță, la TV8, citată de Adevărul. Potrivit prim-ministrei, dreptul profesorilor de a decide dacă vor să se imunizeze sau nu se lovește de dreptul elevilor de a învăța într-un mediu sigur, iar dacă dascălii nu vor să se vaccineze, atunci ei trebuie „să-și găsească altă ocupație”. „În octombrie - noiembrie vom avea peste 3.000 de cazuri pe zi dacă nu facem ceva pentru a modera infectarea. Acestea sunt prognozele OMS în condițiile în care nu schimbăm datele problemei și nu introducem reguli comportamnetale care să oprească virusul. Testele gratis sunt necesare atunci când nu există alte soluții pentru a opri valul pandemic, acum există vaccinul gratuit”, a menționat Natalia Gavriliță.

La scurt timp, însă, premierul și-a exprimat regretul în legătură cu „declarația nereușită despre profesorii care refuză vaccinarea, făcută în cadrul emisiunii Politica cu Natalia Morari. Fraza nu reprezintă politica Guvernului în niciun fel. Poziția noastră față de această chestiune rămâne neschimbată - profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele Covid-19. Trebuie să oferim un mediu sigur copiilor, cadrelor didactice și părinților. Le cer scuze profesorilor pe care declarația mea i-a rănit”, a scris Natalia Gavrilița pe Facebook, citată fiind de Ziarul de Gardă.

Europa Liberă publică un interviu despre redeschiderea anului școlar în stânga Nistrului, cu directoarea liceului „Alexandru cel Bun” de la Tighina, Maria Roibu. Potrivit ei, „dacă administrația de la Tiraspol vrea să câștige ceva, să obțină vreo cedare din partea Chișinăului, ei încearcă să preseze școlile. Atâta timp cât ei se folosesc de asta, situația va fi imprevizibilă. Da, suntem rezistenți, dar toate sunt până la un moment, iar atunci când vede că lucrurile nu se schimbă, lumea se descurajează. Eu am foarte mari temeri anume de situația aceasta, mă tem că se va sătura lumea de situația aceasta incertă și va lăsa mâinile în jos”, Maria Roibu s-a referit și la destituirea din funcție a directorului  Liceului Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, „un director datorită căruia a fost păstrată această instituție. Și atunci când precedenta ministră l-a destituit din funcție la repezeală, a lovit în genere în toate școlile, în simbolul acestor școli. Credem că acum ar fi cazul ca dumnealui să fie restabilit în funcție și mai apoi să fie anunțat și să se desfășoare un concurs corect, să vină oameni demni la conducere, să continue cauza ceea care a fost începută.”

România a sprijinit mereu cetățenii din R. Moldova, nu politicienii, nu conducătorii. România s-a uitat către cetățeni și indiferent de cine era la conducere, România nu a contenit să ofere sprijin”, a declarat Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, la TVR Moldova. „Într-adevăr, au fost perioade în care conducătorii au încercat să minimalizeze ajutorul României, să-l mascheze, să și-l asume, dar cred eu că cetățeanul de rând știe și vede care este adevărul, indiferent de dezinformările la care au fost supuși”, a menționat Adrian Dupu. Oficialul s-a referit și la vizitele președintelui României în R. Moldova. „Este un semnal că R. Moldova are din nou deschidere pe plan european, internațional, vorbim de Vest în acest caz. E un semnal că și trei președinți au venit la celebrarea celor 30 de ani de Independență și, da, această deschidere oferă șansa R. Moldova să intre pe făgașul normal, mă refer calea europeană pentru că acolo este locul R. Moldova. Nu văd altă de dezvoltare, creștere economică, consolidare a democrației decât acest parcurs european”, a menționat oficialul.

Jurnal.md publică mărturiile veteranului de război și fostului polițist Valeriu Cucu, care s-a aflat trei ani și patru luni în detenție, fiind acuzat de contrabandă și evaziune fiscală în lipsa oricărui act constatator, după ce a descoperit mai multe scheme de contrabandă protejate de instituțiile statului, după cum menționează sursa citată. Potrivit lui, toate structurile de forță și de drept în timpul guvernării PD ar fi fost dirijate de Dorin Damir. Acesta ar fi fost responsabil și de arestările preventive. La acea vreme, unii deținuți de la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău ar fi plătit câte 250 de mii de euro pentru a fi transferați în arest la domiciliul, iar alții își puneau capăt zilelor. Numai în anul 2019, s-ar fi sinucis 17 deținuți de la această închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău