Europa Liberă | „La Chișinău, se înmulțesc vocile critice la adresa noii guvernări pentru numirile politice în funcții publice (Revista presei)

  • 27 Septembrie 2021 09:38
Europa Liberă | „La Chișinău, se înmulțesc vocile critice la adresa noii guvernări pentru numirile politice în funcții publice (Revista presei)

„Numirile politice și meritocrația. Cum se face tranziția de la statul capturat la statul de drept?”, titrează Europa Liberă. „La Chișinău, se înmulțesc vocile critice la adresa noii guvernări pentru numirile politice în funcții publice. Un ultim exemplu e recenta completare a funcției de avocat al poporului, care chiar dacă s-a făcut prin concurs, oricum a lăsat impresia unei competiții trucate.

Majoritatea parlamentară se pregătește însă de noi numiri, foarte importante, de exemplu, la Centrul Anticorupție și Procuratura Generală, reușind să modifice între timp și legile, ca să poată face substituțiile”, notează sursa citată. „Un element cheie în eșafodajul cu care noua guvernare își apără tactica de a-și asuma politic noile destituiri și numiri este că, în virtutea unui sprijin popular fără precedent din alegerile trecute, formațiunea s-ar considera mandatată să remanieze rapid instituții ineficiente, „fără a se crampona de proceduri”, așa cum a spus actualul lider al PAS, Igor Grosu. Președinta Maia Sandu, la rândul ei, a susținut prin declarații la scenă deschisă această abordare, iar Sergiu Litvinenco, ministrul PAS al justiției, a spus că îi rămân pe plac concursurile, însă platforma parlamentară nu e locul potrivit pentru așa ceva. În plus, a explicat la un moment dat Olesea Stamate, șefa de comisie juridică din legislativ, deținând o majoritate confortabilă, PAS oricum are un rol decisiv în anumite avansări, prin urmare acolo concursurile își pierd relevanța”, amintesc jurnaliștii, care îl mai citează, în acest context pe analistul Igor Boțan, care face referire la o hotărâre anterioară a Curții Constituționale, ce delimitase clar instituțiile în care se admit numiri politice și pe cele în care acestea ar fi total contraindicate.

Partidul Unității Naționale a organizat un protest în fața Parlamentului acuzând actuala guvernare de trucarea concursurilor și angajarea în funcții publice a persoanelor apropiate Partidului Acțiune și Solidaritate, făcând referire și la numirea Nataliei Moloșag în calitate de Avocat al Poporului, ea fiind ex-avocata Maiei Sandu, transmite TV8. „PUN condamnă numirile în funcțiile publice pe criterii de partid. Profesionalismul și capacitățile persoanelor angajate în concursurile pentru ocuparea funcțiilor în stat nu pot fi înlocuite cu loialitatea și calitatea de membru de partid, care devin unicele criterii de selecție. Numirile de la MAEIE, MAI, alegerea conducerii CEC și a Avocatului Poporului, pun o pată de credibilitate și integritate asupra guvernării PAS”, se arată într-un comunicat al PUN. TV8 amintește că și directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, a spus că Avocatul Poporului a fost numit de majoritatea parlamentară printr-un vot politic, plictisitor și antidemocratic.

Ziarul de Gardă publică un interviu cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în care acest afirmă: „În alte state justiția a curățat clasa politică, la noi clasa politică va trebui să curețe justiția”. Astfel, ministrul s-a lăudat cu un plan ambițios în ceea ce privește reforma justiției. „Pot împărți activitățile respective în două categorii: prima – măsuri urgente, prioritare, și aici mă refer la curățarea instituțiilor de cei care sunt în funcții nu pentru a sluji cetățenii, punând în prim-plan interesul public, ci pentru alte lucruri. Ar fi fost bine dacă cei care erau numiți pe criterii exclusiv politice, ar fi plecat imediat. Prin schimbarea pe care ne-am propus-o, chiar dacă nu are loc o combatere a corupției, cred că are loc oprirea schemelor, pentru că, atâta timp cât sunt conducători care au promovat anumite scheme, când îi schimbi, schemele se opresc. Avem și un plan pe termen mediu, care se referă la construirea unei justiții drepte, edificarea unui stat de drept și aici avem foarte multe lucruri de făcut. În primul rând, vorbim despre elaborarea, adoptarea și implementarea acelei legi cu privire la evaluarea externă și extraordinară a judecătorilor și procurorilor. În alte state s-a întâmplat că justiția a curățat clasa politică, la noi, clasa politică va trebui, din păcate, să curețe justiția și asta este o diferență foarte, foarte mare. La noi, atribuțiile țin exclusiv de marea corupție. Reforma o vom implementa, probabil, în decursul anului 2022. Dacă mă întrebați când vom avea un sistem, un stat de drept ca în Germania, nu cred că în patru ani vom avea ca în Germania, deși cred că, în patru ani, poți pune bazele unui stat de drept veritabil”, a spus Sergiu Litvinenco.

Moldova.org publică un reportaj despre „Cum o mână de oameni din Hănăseni face ca primăria să rezolve problemele satului”. Jurnaliștii scriu că satul Hănăseni din raionul Cantemir e la fel ca multe altele din Republica Moldova, „cu puține locuri de muncă și cu oameni plecați peste hotare”, dar că acolo „timpul nu s-a oprit totuși în loc. Satul este într-o continuă dezvoltare: se construiesc trotuare, se instalează iluminare stradală, se amenajează un parc pentru odihnă, iar viața localnicilor devine mai frumoasă odată cu schimbarea la față a satului. Toate aceste lucruri sunt posibile datorită unui grup de inițiativă locală, care se implică activ în luarea deciziilor și în activitățile autorităților publice locale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău