Europa Liberă/ Iulian Ciocan: Lucruri bune din trecut… Dar au fost ele cu adevărat? (Revista presei)

  • 16 Iunie 2021 09:43
Europa Liberă/ Iulian Ciocan: Lucruri bune din trecut… Dar au fost ele cu adevărat? (Revista presei)

Revista presei - 16 iunie 2021.

Anticorupție.md scrie despre avocații lui Platon și Dodon, care au fost surprinși în timp ce își transmiteau borsete în parcuri. Jurnaliștii îl citează pe deputatul Lilian Carp, care a publicat fotografii în acest sens. Parlamentarul mai spune că scopul întâlnirii celor doi avocați a fost transmiterea unei mici genți, fără a fi cunoscut conținutul ei. „Dar cel mai interesant este că acesti doi avocați au fost văzuți în parc, cum Poalelungi îi transmite lui Fală o Borsetkă. Borsetka nu-i kuliok și ziua de joi nu-i ca zi de luni”, mai scrie Carp. Jurnaliștii au publicat reacția avocatul Nicolae Fală, care infirmă că este avocatul lui Igor Dodon și spune că i-a ținut timp de câteva minute geanta lui Mihai Poalelungi. Nicolae Fală a mai adăugat că Mihai Poalelungi nu este avocatul lui Veaceslav Platon. Totodată, apărătorul s-a arătat deranjat că fost fotografiat, iar poza a fost publicată: „Reiese că sunt filat și nu e bine de loc”.

Portalul cotidianul.md îl citează pe procurorul general Alexandr Stoianoglo care susține că decizia de achitare a controversatului afacerist Veaceslav Platon este una „corectă și legală”, salutând în acest sens decizia judecătorilor, de a accepta o solicitare a procurorilor în acest sens. „În Republica Moldova sunt diferite sugestii referitor la achitarea domnului Platon, dar pot să vă spun cu toată responsabilitatea că dosarul penal în privința domnului Platon a fost falsificat totalmente. Chiar aici sunt prezenți și oamenii care știu despre asta din primele surse. De aceea, decizia de astăzi este una corectă și legală”, a declarat Alexandr Stoianoglo, citat de publicația media.

O succintă radiografie a programelor electorale propuse de principalii competitori la alegerile parlamentare anticipate găsiți în veridica.ro. Mădălin Necșuțu punctează că programe politice în adevăratul sens al cuvântului au doar Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. PAS promite cinci obiective majore naționale, acestea fiind legate de agenda reformistă a președintelui Maia Sandu, între care un program împotriva corupției endemice din zona sistemului judiciar și a corupției din rândul funcționarilor statului; locuri de muncă plătite decent acasă, dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană și atragerea de fonduri și investiții din Vest. Ca și PAS-ul, și PPDA are un program consistent de 51 de pagini care atinge exhaustiv toate domeniile prioritare ale statului. PPDA afirmă că este un partid care militează pentru „un stat democratic de tip european”. „De cealaltă parte a eșichierului politic, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor mizează pe nostalgii sovietice de industrializare a economiei. Dodon vorbește de o raliere împotriva Vestului și României care vor să distrugă Republica Moldova. Renato Usatîi și partidul său nu au prea multe tangențe cu valorile democratice occidentale, fiind mai degrabă croiți pe un calapod sovietic, cu un discurs populist în raport cu lupta anticorupție. Liderul Partidului Șor, condamnat în furtul miliardului, Ilan Șor își dorește să fie implicat în actul politic pentru a influența mersul dosarelor sale în instanțe și a-și conserva și averea obținută pe căi oneroase, în special din afaceri cu sau legate de obiective strategice ale statului. Analizând partidele unioniste, autorul spune că și în aceste alegeri, formațiunile nu au reușit să se coaguleze într-o singură voce, motivele fiind de natură discutabilă din punct de vedere al pragmatismului politic”, se arată

Într-o pastilă pentru Europa Liberă, scriitorul Iulian Ciocan se întreabă: Lucruri bune din trecut… Dar au fost ele cu adevărat?. El observă că promisiunile curg gârlă. După alegeri aproape că nu se vor mai auzi, dar acum e timpul lor. Unii vor să pornească vremurile bune, pe când alții vor să ne întoarcă la lucrurile bune din epoca Voronin.

Retorica asta electorală care ne tot cheamă într-un trecut, fie acesta sovietic sau mai recent, mi se pare păguboasă, contraproductivă, lipsită de orice perspectivă. Eu care am trăit aici în toți acești 30 de ani de independență le-aș propune politicienilor moldoveni să uite mai curând de trecut, să pornească de la premisa că cei 30 de ani de independență au fost un enorm eșec, că au fost ani în care corupția și hoția au proliferat. Lăsați trecutul, stimabililor, mare lucru nu s-a făcut în cei 30 de ani. Dimpotrivă, au fost anii unor destine distruse, iar țara a tot bâjbâit ca într-o încăpere obscură. Nu ne mai întoarceți în trecut, faceți ceva nou, dacă sunteți în stare”, îndeamnă autorul.

Mai multe demisii sunt anunțate la Primăria Chișinău. Ziarul Național o citează pe șefa Direcției Sănătate a capitalei, Tatiana Bucearschi, care a fost demisă. Tatiana Bucearschi, care a fost angajată prin concurs în luna iulie 2019, acuză faptul că a fost demisă la solicitarea expresă a consilierei socialiste, Eugenia Ceban, mama primarului capitalei, care l-ar promova pe Boris Gîlcă în această funcție. Tatiana Bucearschi declară: „Au hotărât să se izbăvească de mine. Am înregistrări cu mama primarului care îmi spunea să-mi iau catrafuțele și să plec”. Tot Ziarul Național scrie despre faptul că viceprimarul Inga Ionesii, care ar fi venit cu ideea de a dubla impozitele pentru imobile, și-a dat demisia și că a fost angajată la Ministerul de Externe. Ziarul Național citează canalul de telegram al „Culiselor Puterii”, care scrie că aducerea Ingăi Ionesii la MAEIE ar fi cu bătaie lungă: „Dna Ionesii nu a revenit pur și simplu, dar pentru a fi mai ușor promovată în funcția de secretar general al MAEIE. Dacă Eugeniu Revenco ajunge Ambasador în Republica Franceză, atunci automat interimatul funcției de secretar general este deținut de către Inga Ionesii”.

RISE Moldova publică o investigație despre Conducta cu bani de la Apă Canal Chișinău. Jurnaliștii de investigație au obținut un contract de achiziții de la un avertizor de integritate din care reiese că șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău a făcut afaceri subterane cu bani publici. Marfa comandată: contoare inteligente și un soft de transmitere a datelor de la consumatori. „Peste 1,4 milioane de lei au ieșit din bugetul furnizorului de apă care alimentează capitala și s-au scurs pe conturile unei companii. Firma câștigătoare este deținută de un tânăr comerciant care administrează și o companie aflată în proprietatea șefului de la Apă Canal. Aceștia au o relație mai veche, iar numele lor s-au intersectat și într-o cauză penală”, potrivit investigației.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău