Europa Liberă/Ion Chicu: Gazoductul Iași-Chișinău va fi funcțional începând cu 31 iulie (Revista presei)
-
28 Iulie 2020 09:44
Revista presei - 28 iulie 2020.
„În justiție CLIMA e proastă” – titrează Cotidianul, făcând referire la un protest al PAS, în frunte cu președinta partidului Maia Sandu, desfășurat în fața Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), față de anumite decizii controversate care urmează a fi luate astăzi de către instituție, inclusiv alegerea judecătorului Vladislav Clima în fruntea Curții de Apel. Protestul este în contextul în care CSM urmează să desfășoare astăzi concursurile pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte în cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Curții de Apel (CA) Chișinău și Bălți, precum și a altor instanțe din țară. Cotidianul scrie că în fruntea Curții de Apel ar putea fi ales controversatul Vladislav Clima, unul dintre judecătorii care inclusiv a invalidat alegerile din capitală, câștigate de Andrei Năstase. În fruntea CSJ ar putea ajunge Liliana Catan, vinovată de condamnarea Republicii Moldova la CEDO în dosarul politic împotriva lui Valeriu Pasat. Ea se numără și printre judecătorii care au decis eliberarea interlopului Ion Druță, notează publicația.
Concursurile publice organizate de către Consiliul Superior al Magistraturii sunt mimate, iar sistemul judecătoresc este docil politicului, susține un fost membru al CSM, Teo Cârnaț, citat de IPN. El afirmă că instituția din care a făcut parte lucrează mână în mână cu politicul și, de cele mai multe ori, judecătorii se supun guvernărilor. „În Republica Moldova această ramură judecătorească deseori și-a căutat un stăpân”, a declarat Teo Cârnaț la postul de televiziune Jurnal TV.
Și fosta ministră a Justiției Olesea Stamate afirmă că de-a lungul anilor, guvernările au pus presiune asupra sistemului, acesta fiind slăbit în loc să se întărească. „De când Republica Moldova există ca stat independent, aproape fiecare guvernare a încercat să pună control asupra acestui sistem. Au exercitat presiuni prin diverse metode asupra judecătorilor, uneori mai moi, uneori mai drastice. Acesta în loc să se întărească, mai mult a slăbit. Oamenii din acest sistem nu au prins la curaj, decât foarte puțini”, a adăugat Olesea Stamate.
Gazoductul Iași-Chișinău va fi funcțional începând cu 31 iulie, susține premierul Ion Chicu, într-un interviu pentru Europa Liberă. El a spus că acest gazoduct trebuie să fie umplut tehnic cu gaz, ca să fie funcțional, iar „Moldova-Gaz”, care este distribuitor, va procura gaz, reieșind din ofertele cele mai convenabile, iar când și cum vom procura gaz prin această magistrală depinde de ofertă. În același interviu el a spus că tranșa a treia din asistența macrofinanciară pe care o oferea Uniunea Europeană R. Moldova a fost ratată inclusiv din cauza așa-numitului pachet energetic trei, separarea rețelelor de distribuție a gazului. Iar o divizare a „Moldova-Gaz”, conform cerințelor pachetului trei, este posibilă doar atunci când va fi clarificată întrebarea cu datoriile, a spus Ion Chicu.
„Deși nu a anunțat oficial că se va înscrie în cursă, pentru Igor Dodon cursa a început demult, toate acțiunile din cadrul acestei campanii electorale fiind realizate din banii statului, făcându-se uz de funcția pe care o deține, comentează Ziarul de Gardă. Publicația se referă inclusiv la împărțirea de ordine și medalii „unui grup de militari din cadrul Armatei Naționale, medici care activează în cadrul Spitalului Clinic Militar Central și Centrului Consultativ Diagnostic al Ministerului Apărării, precum și unor militari în rezervă”. Și asta s-a întâmplat după ce, pe 17 iulie, au fost decorați membrii altui grup, format din colaboratori ai structurilor de forță. Publicația deplânge faptul că din aceste liste lipsesc lucrătorii medicali decedați de COVID-19, după ce au încercat să salveze viețile pacienților lor… Oare ei nu merită? Sau, dacă nu vor mai participa la alegeri, numele și memoria lor nu mai contează?” - se întreabă autoarea, jurnalista Aneta Grosu de la Ziarul de Gardă.