Europa Liberă | „Guvernarea PAS față în față cu „factorul gaze” pus în aplicare de ruși” (Revista presei)

  • 08 Octombrie 2021 09:48
Europa Liberă | „Guvernarea PAS față în față cu „factorul gaze” pus în aplicare de ruși” (Revista presei)

Cazul procurorului general reținut și problema aprovizionării cu gaze naturale rămân principalele subiecte care suscită interesul jurnaliștilor din Republica Moldova.

Europa Liberă scrie despre „Guvernarea PAS față în față cu „factorul gaze” pus în aplicare de ruși” , precizând că noua putere de la Chișinău și-a trimis doi vicepremieri în vizită în Rusia pentru convorbiri cu autoritățile ruse pe tema reglementării transnistrene și a prețurilor la gaze.

Jurnaliștii îl citează pe analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, crede că, așa cum o arată aceste evoluții, este foarte probabil că Rusia se pregătește să pună în aplicare în raport cu noile autorități politice de la Chișinău tradiționala sa pârghie de presiune – cea energetică.  „Factorul „gazelor” este pus în aplicare de către Federația Rusă în raport cu toată lumea, inclusiv în raport cu Europa occidentală. Dacă acest factor lucrează în favoarea Rusiei într-o zonă atât de privilegiată cum e Europa occidentală, păi R. Moldova în mod firesc este obiectul asupra căreia această influență se va răsfrânge direct.”, opinează analistul.

Ce ne pregătesc Moscova și Berlinul?”, se întreabă Nicolae Negru în editorialul semnat tradițional pentru Ziarul Național. El face referire la numeroasele vizite ale oficialilor străini din ultima vreme, în special cele ale președintelui german, apoi a asistentei adjunct a secretarului de stat al SUA, urmată de vizita președintei în exercițiu a OSCE.  Să fie întâmplătoare sincronizarea venirii reprezentanților Germaniei, SUA, OSCE la Chișinău? E greu de crezut, scrie Nicolae Negru.

„S-au înțeles Moscova și Berlinul, cu acordul Washingtonului să ne facă un bine? Ni se pregătește ceva? Ce zice despre aceste planuri Ucraina, cel de-al treilea mediator al conflictului, alături de Rusia și OSCE. „Modelul transnistrean” i se va aplica și ei”, mai opinează Nicolae Negru.

Gazeta de Chișinău tratează în paginile sale cazul procurorului general Alexandr Stoianoglo, suspendat din funcție și reținut într-un dosar cu mai multe capete de acuzare. În articolul intitulat „Blitzkriegul. Acuzațiile la adresa lui Alexandr Stoianoglo și implicațiile politice ale reținerii acestuia”, Gazeta de Chișinău citează câțiva analiști politici. Unii observă lipsa de acțiune a procurorului general Alexandr Stoianoglo în cele mai importante dosare și tendința acestuia de a se opune guvernării în ce privește combaterea corupției. Analiștii consideră că procurorul general a devenit o frână în demersul guvernării în campania acesteia împotriva corupției. Totuși, comentatorii se referă și la faptul că acuzațiile adresate lui Stoianoglo nu sunt atât de grave și nu ar justifica acțiunile demarate împotriva acestuia.

Ziarul de Gardă este atent și la ceea ce se întâmplă în Găgăuzia în opinia intitulată „Găgăuzia a obosit de „stânga”. Unde-i dreapta?”. Petru Grozavu scrie că „s-ar putea să se întâmple… Găgăuzia pare să nu mai vrea să fie moșia electorală exclusivă a „stângii”. Cel puțin, nu mai vrea să fie doar a lui Ig. Dodon și V. Voronin. Este gata „dreapta”, în noua situație, să își facă loc pe piața politică din Bugeacul moldovenesc?”.

În toți anii, de la rebeliunea din 1990 de la Comrat, sprijinită militar de Rusia, prin care Moscova încerca să determine Chișinăul să nu părăsească URSS, nicio formațiune politică de „dreapta” nu a manifestat interes și implicare în viața politică a regiunii. Zona găgăuză (din lipsă de viziuni sau din trădare) a fost lăsată la discreția „stângii”, iar „stânga”, orchestrată de Moscova, a provocat mereu Comratul la neloialități în raport cu Chișinăul. Și avem ce avem în consecință: o Găgăuzie apropiată mai mult Rusiei decât R. Moldova. Faptul că Rusia nu a reușit administrativ și teritorial ceea ce a făcut în Transnistria nu e meritul Chișinăului, e meritul Turciei. Rămân epopeice cuvintele regretatului președinte Suleyman Demirel, care în vizita sa în R. Moldova, într-o perioadă de instabilități la Comrat, le-a zis părintește găgăuzilor să nu-și caute țară în altă parte, că țara lor este acolo unde trăiesc. Au trecut anii, Demirel nu mai este, problemele însă rămân, Găgăuzia, și după 30 de ani, este pe seama „stângii” (Rusiei). „Dreapta” și-a acoperit mereu neimplicarea cu faptul că ar fi lipsite de rentabilitate politică activitățile într-o zonă în care lumea are preferințe prestabilite. Bine, dar cine a căutat să le ofere și alte oportunități electorale?”, se întreabă autorul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău