Europa Liberă | Eugen Tomac: „Rusia întotdeauna va avea un interes spre Republica Moldova” (Revista presei)
-
23 Iulie 2021 09:23
Revista presei - 23 iulie.
În Gazeta de Chișinău, editorialistul Adrian Ciubotaru, se referă la viitoare guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate și provocările care îi stau în față. „Eșecurile nu se vor lăsa așteptate. Ele sunt firești în cazul tuturor guvernărilor, dar PAS pare a fi mai predispus decât oricare alt partid la acestea. În primul rând, pentru că nu are prea multă experiență politică. În al doilea, pentru că are de făcut prea multe reforme, are de votat bugete strânse și restrictive, decizii care, deseori, îl vor depăși și nici nu vor avea cum să-i sporească popularitatea”. Autorul se întreabă dacă „Va avea curaj PAS să modifice legea care reglementează statutul funcționarului public? O modificare, indiscutabil, vitală pentru o țară cu o birocrație de neclintit, robustă ca un ordin militar-călugăresc, un adevărat stat în stat? Va avea curaj să primenească și alte legi, de care depind șansele dezvoltării ulterioare? Legi care vizează taxele și impozitele, legi menite să stimuleze investițiile și să înlesnească viața oamenilor de afaceri? Legi care să nu constrângă sectorul privat, ci să-l convingă să funcționeze corect, pe scurt, să facă legalitatea profitabilă? Un alt aspect dureros pentru RM este distribuirea banilor publici. Sectorul social cere un buget mereu în creștere, e o inflație de angajați ai statului peste tot, nu numai în ministere și departamente, avem întreprinderi de stat nerentabile cu prea mulți salariați. Se impune o reformă teritorial-administrativă, poate cea mai impopulară din toate (…) Se impune o privatizare a multor întreprinderi și regii ale statului. Se impune o reducere drastică a cheltuielilor publice pentru a putea asigura pensii și salarii nu numai din ajutoarele care vor veni din Occident. (…) La coadă stau legile concurențiale și antimonopol, sistemul medical, învățământul. Pe scurt, ar trebui făcut cam tot ce nu s-a făcut până acum ori s-a făcut (nici) pe jumătate. Asta dacă se dorește o schimbare adevărată. Nu mimarea reformelor și umplerea golurilor bugetare cu bani din Occident”, punctează autorul.
Europa Liberă scrie despre „Prioritățile imediate ale noii guvernări în domeniul justiției”. Reforma justiției și lupta împotriva corupției sunt mesajele centrale cu care partidul Acțiune și Solidaritate a reușit să obțină o victorie covârșitoare în recentele alegeri parlamentare. Curățarea instituțiilor de persoanele dovedite a fi corupte, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, confiscarea extinsă a averilor nejustificate sunt doar câteva promisiuni ale noii majorități parlamentare care urmează să-și asume întreaga guvernare la Chișinău.
„Federația Rusă nu trebuie subestimată, ea în continuare are o influență puternică asupra cetățenilor Republicii Moldova și, bineînțeles, asupra unor politicieni”, afirmă, tot la Europa Liberă, europarlamentarul român Eugen Tomac. El subliniază că „Rusia întotdeauna va avea un interes spre Republica Moldova, să nu uităm că, chiar a doua zi după alegerile anticipate, președintele Vladimir Putin a publicat pe pagina de internet a Kremlinului o analiză istorică în care face referire inclusiv la Republica Moldova și la România. Deci, abordarea lor în ceea ce privește dorința de a păstra în zona lor de influență Republica Moldova nu va dispărea și, din acest punct de vedere, nimeni nu trebuie să-și facă iluzii. Totuși, iată că, utilizând un instrument democratic cum sunt alegerile, cetățenii Republicii Moldova au lăsat la o parte orice simpatie sau antipatie geopolitică și au votat pentru o reformă reală în justiție, pentru un stat în care oamenii să înceapă să aibă încredere, au avut încredere în președintele Maia Sandu, i-au acordat mandatul de președinte, au mers pe mâna Domniei sale și la alegerile anticipate. Rămâne de văzut dacă această majoritate confortabilă se va ridica la nivelul așteptărilor pe care cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc, le au față de actuala sau viitoarea putere după ce va fi învestită.”
Portalul Anticorupție.md publică detalii despre noii deputați, deocamdată doar despre cei din PAS și Partidul Șor. Astfel, unii deputați aleși ai PAS au deținut fotolii în Legislativul anterior și au activat la Ministerul Educației, în perioada când Maia Sandu se afla la cârma acestei instituții. Tot pe lista PAS îl regăsim pe cel mai tânăr deputat din viitorul legislativ. Pe lista celor care au intrat în Parlament din partea PAS se numără și unii dintre cei mai bogați deputați, care au reușit să facă averi impresionante. Mai regăsim pe lista formațiunii și persoane care au schimbat mai multe partide de-a lungul carierei lor politice, notează jurnaliștii. Deputații Partidului Șor s-au aflat sau continuă să se afle în vizorul oamenilor legii și au fost implicați în schemele frauduloase ale liderului de partid, Ilan Șor. Partidul Șor a cheltuit în campania electorală pentru anticipate peste 5.4 milioane de lei. Astfel, Partidului Șor îi revin cele mai scumpe fotolii de deputat în noul Parlament - circa 895.100 de lei pentru un mandat.