Europa Liberă | Dereck J. Hogan: „Vom majora suportul nostru, pentru că avem o șansă unică acum și nu vrem s-o pierdem” (Revista presei)
-
20 Iulie 2021 09:33
„Cum va gestiona noua putere de la Chișinău relația cu Moscova”, un subiect analizat de Mădălin Necșuțu pe portalul VERIDICA.RO. „După victoria de la prezidențialele, Maia Sandu a stabilizat și securizat relațiile cu vecinii din proximitate – România și Ucraina. Se ridică întrebarea legitimă dacă va reuși sau nu să stabilizeze și relația complicată a Republicii Moldova cu Rusia, mai ales în noul context de după alegerile parlamentare, câștigate de Partidul Acțiune și Solidaritate… Kremlinul nu are nici cel mai mic interes să vadă Republica Moldova reușind pe calea pro-europeană, atenționează autorul. ... Republica Moldova contează pentru Moscova, iar punctul nevralgic pe care aceasta vrea să-l mențină este Transnistria. Agenda bilaterală Moscova-Chișinău este mai degrabă una încărcată și nu va putea fi evitată. Chiar dacă noua putere de la Chișinău vrea să se concentreze mai mult pe acțiuni constructive interne, este foarte posibil ca hărțuirile politice de tip „război de gherilă” să apară inevitabil cu o Federație Rusă ostilă drumului european pe care l-a ales Republica Moldova. Politica struțului nu este nici ea o soluție pentru a nu stârni furia ursului. „Probleme înghețate” de pe agenda bilaterală complicată se pot reaprinde rapid și cu o intensitate mare, așa că Moscova încă joacă „partida moldovenească”, scrie VERIDICA.
Și Nicolae Negru comentează în Ziarul Național strategia de politică externă anunțată de Maia Sandu recent. „Se pare că s-a dorit o sterilizare a documentului de orice idee opțională între vest și est: obiectivul redresării economice este țintit fără să se menționeze Acordul de Asociere cu UE și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. De asemenea, este neclar cum se va încuraja și susține stabilitatea regională, cum se va menține un mediu regional non-conflictual în prezența trupelor ruse și enormului depozit cu muniții și armament de la Cobasna, care e un pericol în sine pentru securitatea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, din Republica Moldova și din Ucraina. Sau se vor face eforturi de a convinge Rusia să le retragă?... Dacă nu cerem acum retragerea trupelor ruse, atunci când? „Șmecheria” de a ne eschiva de la aceste întrebări, pretextând că luptăm cu corupția, nu poate ține la nesfârșit”, comentează Nicolae Negru.
Europa Liberă publică un interviu cu ambasadorul SUA Dereck J. Hogan: „Vom majora suportul nostru, pentru că avem o șansă unică acum și nu vrem s-o pierdem”, titrează publicația, citându-l pe diplomatul american. El crede că lupta împotriva corupției este un lucru foarte important pentru noul guvern, pentru noul parlament și, desigur, pentru președinție și a menționat că SUA vor oferi tot suportul pentru a reforma sistemul judecătoresc. Totodată, el a atenționat că „fără voință politică nimic nu se poate face. Conform rezultatelor alegerilor prezidențiale și rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, este foarte clară dorința poporului moldovean. Și dacă sistemul judecătoresc nu face suficient progres, de exemplu, pe recuperarea banilor furați, dacă nu face suficient pe domeniul urmăririi penale a tuturor persoanelor corupte, eu cred că poporul va cere o schimbare foarte rapid”, a spus ambasadorul american, într-un interviu la Europa Liberă.
ZdG scrie despre viitorii deputați despre care s-a anunțat în spațiul public că au figurat sau figurează în dosare penale sau în acte de constatare ale Autorității Naționale de Integritate. Totodată, Ziarul de Gardă notează că, din moment ce le vor fi validate mandatele, deputații din Partidul Șor, cercetați penal și lipsiți anterior de imunitate vor beneficia, din nou, de protecție, astfel că va fi nevoie, din nou, de a solicita ridicarea imunității lor în dosarele în care au rămas anterior fără imunitate.